Българска Коледа в училище “Света София”

koledatwo1_300Коледа! Животворна и преобразяваща, чудотворна и великодушна, свещена и тайнствена, отново чука на вратите ни, за да ни зареди с надежда и мъдрост, вяра и упование в доброто.

Този светъл празник събра ученици, учители, родители и много гости в училище „Света София”. Новогодишна елха в празнична премяна и декори в типично български стил придаваха тържественост и задушевност на обстановката.

Първи на сцената се появиха празнично облечените първокласници на г-жа Боянка Иванова, които трогнаха публиката с едни от най-българските песни, които всеки от нас носи в сърцето си – „Аз съм българче” и  „Родна стряха”. Кулминационен момент в тържеството бе появата на Дядо Коледа, който аплодираше децата и раздаваше подаръци.

Вокална група под ръководството на госпожа Зоя Минкова изпълни коледни песни. Залата притихна под звуците на „Тиха нощ, свята нощ”.

От ранно детство българинът живее с красотата и поетичността на народните ни умотворения, черпи от дълбоката им житейска мъдрост и я предава от поколение на поколение. Водени от тази мисъл, преподавателите от училище „Света София” акцентуваха върху фолклорния елемент в програмата. Успоредно с новогодишните песни и стихове, звучаха народни пословици и поговорки, гатанки и приказки.

koledatwo2_270Истинско въодушевление предизвикаха коледарите от втори клас, които поздравиха присъстващите и танцуваха около снежния човек.

Учениците на госпожа Антоанета Дичева по описателен начин представяха гатанки и даваха награди на този, който ги отгатне.

Драматизации на народни приказки бяха подготвили четвъртокласниците на госпожа Елена Липкова. В тяхната програма също присъстваха познавателни елементи: „От коя приказка е този откъс?”, „С каква пословица може да се изкаже поуката от тази приказка?” и др. Тези въпроси предизвикаха оживление сред публиката и желание за изява от страна на учениците.

Петокласниците на госпожа Виолета Петрова  насочиха вниманието на присъстващите към един от най-вълнуващите моменти, съпътстващ този празник – раждането на Млада Бога.

koledatwo3_270Както всеки празник, така и този завърши с народни танци в изпълнение на фолклорна формация „Нашенчета” под ръководството на господин Юлиян Йорданов.

В края на тържеството всеки ученик получи своя коледен подарък.

Училищното ръководство благодари на всички родители, които помогнаха в организирането на празника, както и на фирма „Тома – Нова” – Корпорейшън, от която всяко дете получи за спомен снимка с Дядо Коледа.

Коледното тържество в училище „Света София” бе наситено с национален колорит и показа, че българите в Чикаго уважават и почитат българските традиции, че милeят за родното и държат децата им да наследят тези добродетели.

Уважаеми сънародници,

Учителският колектив при училище „ Света София ” Ви поздравява с предстоящите коледни и новогодишни празници, като ви пожелава една радостна, щастлива и успешна Нова Година.

Виолета Петрова, преподавател по български език и литература в училище „Света София”