Дядо Коледа дойде в БУЦ ”Знание”

koleda1_300Коледа е! Светлината на празника озарява лицата на всички. Елхата сияе украсена. Концертната зала се пълни с гости. Във въздуха се носи трепетното вълнение на малките артисти. За повечето от тях това е първото излизане на сцена.

Ето майките слагат крилцата на Дамян и Цвети. С ореола над главичките им и с белите дрехи те се превръщат на ангелчета, които са дошли да видят как децата от училище ”Родна реч” в Българския Учебен Център в Чикаго са се приготвили да посрещнат Коледа.

Най-напред надникват в детската градина. Малките принцеси без стеснение казват стихчетата си и пеят песни.Дочул веселите им гласчета, в залата задъхан влиза Дядо Коледа и сяда да послуша и погледа. Неговото идване изненадва и големите ученици, които уж не вярваха в Дядо Коледа. Може би, защото видяха препълнения му с подаръци чувал, а кой ли не обича подаръци?!  Радостта им  се допълва и от насладите дарени от Магазин –ликьор “София”, на които те едвам устояват.

Първокласниците имат своя програма за Рождество и показват, че освен да четат и пишат,са се научили да завладяват с очарованието си сърцата на гостите. Песните им се запяват от всички ученици, родители, а също и от гостите от Българското училище- хор “Гергана” от Ню Йорк, които бяха дошли по покана на  Даниела Стоянова, пианистка и музикална ръководителка в  БУЦ ”Знание”, която е една от основателките на детския  хор в Ню Йорк.

Танцът на снежинките от Модерната балетната формация с ръководител- Биляна Неофитова е преход към програмата  на най-големите. Сцената се изпълва с бялата феерия на зимата. В нея се вливат пъстрите багри на българските народни носии, защото след стиховете, песните и личното творчество, детската народна  група с ръководител Константин Маринов, изиграва български народен танц, посрещнат от публиката с възторжени овации.

Накрая всички се качват на сцената и въодушевени пеят ”Сурва,сурва година”- пожелание, без което не може нито една българска Коледа!

 koleda2_270  koleda3_270

    
Анна Андреева, учител по български език и литература