Гребците-на тях ръцете им са здрави и душата също

Толкова е твърдоглава, че те хващат мускулни спазми, като сядаш да пишеш за нея. „Ама не! Защо? Ама хората го знаят, какво ще пишеш за мене, ама аз не съм толкова важна….” Блъскаш си главата с нейната – „е, да , по-важни са нашите бандити, за които гърми световната преса – крадци на коли, факири на банкомати, килъри и диригенти на наркотрафика, доставчиците на живо месо под червените фенери, героите на нашето време с дебели вратове – моделът за днешните мечти на децата ”, за тях пишат всички с огромни заглавия, пет сантиметра букви на първа страница, и наши, и чужди ги живо описват навсякъде! Като, че само с тях ни знаят!
Е, добре, и с Джон Атанасов ни знаят. Нека сега малко и с Искра Велинова да ни припознаят като свестни хора.
За спортните финтифлюшки на Искра Велинова по България, Америка и по света се говори сред спортните хора вече от сто години. По-точно – от Олимпийските игри в Австралия, Искра Велинова - световна шампионка в дисциплината скиф на  „Сидни 2009”!Монреал през 1976-та. Тогава българското спортно гребане гръмна като празнично шампанско, с което България съобщи на света, че в спорта не е вече само борба и щанги, а стига и върховете на академични дисциплини. Беше сензация – български лодки? Два златни олимпийски медала? Не може да бъде! Един Джон от Лондон ме поздрави в пресцентъра – те били измислили гребането, сега жива английска лодка няма в олимпийската шестица. Българските – шест! Две – златни!
Англичаните наистина са уникални. Измислили футбола. Това – добре! Други биха спрели на тази кота. А те – издокарват още спортове. На гребане, двата им университета – Кембридж и Оксфорд, се състезават още от 1829 година, когато по брега но Темза се събрали 20 000 души да гледат. През 1877 г. се случва нещо разтърсващо. Двете лодки пристигат толкова равно /къде ти фотофиниш по това време!/, че едва не се стига до кръвопролитие. Става голяма крамола. На следващата година – 1878 Турция пада и България е свободна! Абе, не съм много сигурен дали има някаква връзка между двете неща… Във всеки случай англичаните си решават евтино въпроса – обявяват и двете лодки за първи. Тази година направиха 156-та регата по Темза.
На Монрелската Олимпиада Искра Велинова беше в екипа на  четворката с кръмчия, която се класира на четвърто място. По-нататък е била 15 пъти шампион на България, има вице шампионски титли, медали, тя е и  сред най-почетните екипажи на 3 олимпиади, 7 световни първенства, името й е представяло достойно България на гребни регати по цял свят – Монреал, Москва, Сеул, Нотингам, Амстердам, Лейк Карапиро – Нова Зелендия и пр.
Искра Велинова със сина си Джонатан. Снимката е с автографа на  Стив Неш, баскетболната звездата на Финикс и САЩ, специално за младия му последовател.Искра Велинова стана  Световно шампионка през 2009 година на един невероятно силен „Мастерс” в Сидни Австралия!
Тя е сред онези спортохолици в българската и световна история, за които може да се изпише специална Библия. Не бих казал, че стартира по тази си спортна магистрала като пеленаче, но вероятно е било в доста малка възраст. Познавам я от жестоките зимни тренировки на Високопланинската база Белмекен, едно международно гнездо на олимпийски и световни звезди, където тренираха майстори в спорта от много страни. Ходехме там и по други спортни лагери да пишем какво става. И ето – някой отваря вратата, зъбатият вятър ни смразява – там на бара, дето скромно си пием питието. Показва се Бизона, както момичетата любовно наричаха своя прочут треньор, и пита има ли доброволци да помогнат на гребкините. Естествено! Да! Тичаме през снежните преспи към кея на малко езерце, което по чудо не е замръзнало, и вадим от лодките олимпийски и световни шампионки, чиито специални непромокаеми спортни екипи  са замръзнали по дървото- ледът ги е споил с борда на лодката! Те правеха чудеса, тези състезателки, за които по света се удивяваха – как така? Защо побеждават те, а не други, които имаха по-голям бюджет за подготовка, по-модерни лодки и получаваха много повече възнаграждение за труда си.
Откакто е в Аризона Искра Велинова – Балчева се състезава в редиците на „Мастерс”. При ветераните, които се събират по 20 – 25 000 души на своите световни първенства по всички спортове от Олимпийската програма, че и още няколко други. Много повече от по-младите „истински” олимпийци. Състезава се и на националните гребни регати на САЩ.

Шампионска снимка отпреди години...2010 USROWING MASTERS NATIONAL CHAMPIONSHIP се състоя от 12 до 15 август на Cooper River в Camden Country, N.J. По стара традиция Искра спечели два златни медала. Стана шампионка заедно с американската си партньорка при двойките и в скифа. Разказва за силния вятър, за усилията, които този път е трябвало да положи. Много повече от друг път.
Беше се случило нещо драматично.
Тя живее във Финикс, недалеч от популярния спортен център „Ла Камариля”, където се развиват спортове като тенис, плуване, фитнес, разполага с всички модерни уреди за физическа подготовка, които са окупирани от млади и стари – от ранна утрин до късна вечер. Там има собствен бизнес, хиропрактика, кабинет с различни възможности за масаж и регенериране на физическите възможности на човешките стави и мускулатура. Недалече от дома й е и изкуственото езеро, където сутрин, преди работа, щом се развидели, сяда в лодката и гребе.
На 20 юли късно вечерта се чува страхотен гръм, хората се събуждат, усещат, че земята вибрира и като че стене под краката им. Земетресение? О, не, Аризона е пазена от Бога земя.. Но не и от някои грешки, за които са си виновни хората.
Срутена е стената на изкуственото водохранилище и огромни водни маси полетяват към низините! Все пак умните проектанти са предвидили такова нещо и са „насочили” водната стихия при предполагаема катастрофа по сухото корито на една река, която благополучно отвежда стихията към друга голяма река.
Няма пострадали. Защото и никой няма в езерото. Искра хваща с две ръце глава и си представя какво би се случило, ако катастрофата бе станал в 7 часа сутринта, по време на нейната тренировка. Къде ли щеше да търсят нещо останало из дерето по сухата река, превърнало се в корито на водопад! После става ясно, че стената, удържаща фаталната водна маса, била проектирана за основателен ремонт през 2009 година. Някой се опитал да спести средства…
Освен психо шок Искра губи тренировки.. Стартира слабо подготвена. И ако досега най-често е била първа с добър аванс от старта до финала, тази година по цялата дистанция от 1000 метра догонва. Накрая, все пак, събира цялата си „спортна злоба” и неизмерим спортен опит и финишира първа с два-три нокти преднина!
От 2000-та година насам Искра Велинова винаги е шампион на САЩ, с изключение на едно второ място, когато е в България и също загуби много тренировки. Сега, след Националния шампионат в Ню Джърси, следва много популярната сред ветераните международна регата в Сен Кетрин – Канада. С губернатора на Британска Колумбия Гордън Камбел и Теодора Доцева, по време на Зимните олимпийски игри във Ванкувър.Няма езеро край Финикс, няма и да се връща Искра в Аризона преди канадските стартове. Заминава за  Бостън, където ще се подготвя до края на август. От там – в Канада, където  ще стартира на скиф, както и в два екипажа – двойки. С Николай Досев /при аматьорите има и смесени екипажи – мъже и жени/, както и с дъщерята на Досев – двойка жени. Тези имена вероятно говорят нещо на читателите на вестник „България Сега”. Искра и Николай Досев, който живее със семейството си във Ванкувър, бяха кореспонденти на изданието по време на Зимните олимпийски игри „Ванкувър 2010”.
Искра Велинова беше и в издателския екип на първия български вестник в Аризона – „Български хоризонт”, който се подвизаваше около три години, но сви знамената след като се свърши рекламата от свършилите бизнеса си строителни компании, които се бяха впуснали в особено бясно строителство по тези места.
– Досега винаги на Сен Кетрин съм била състезателка на САЩ – казва Искра Велинова. – Сега Светла Оцетова ми е изпратила фланелка на българския национален отбор по гребане. Ще се състезавам за България!
Светла Оцетова, олимпийска шампионка в двойка със Здравка Йорданова от „Монреал 1976”, председател на Българската федерация по гребане, световно известен архитект, проектирала и инспектирала почти всички гребни канали на олимпийските градове в последите десетилетия, постъпва правилно! Българи от България – дръжте здраво връзката с нас – българите по света! И ние ще я държим по-здраво тази хлъзгава връзка с вас…! Така ще сме и по-силни и по-добри!
Климент ВЕЛИЧКОВ,
специално за „България Сега” (Bulgaria Sega)
www.BulgariaSega.com