Прераждането на хартията в модни облекла

 “Модата не е само в дрехите. Модата е в небето, на улицата, тя е свързана с идеите, с живота който водим и с това което се случва”
Коко Шанел

Почти 700 души уважиха шоуто на Американския Институт за графично изкуство (AIGA- American Institute of Graphic Arts) в Сан Франциско, което е тяхното най-голямото събитие за годината. Организацията обединява повече от 1 400 графични дизайнери, илюстратори и творци на изкуството. Членове на организацията и техните гости отделиха специално внимание на тази празнична нощ с ястия, коктейли и музика, като отдадоха чест на изобретателното използване на ненужната хартия.

runway_aigi_photo_booth0008_405   runway_aigi_photo_booth0000_405
 runway_aigi_photo_booth0002_405  runway_aigi_photo_booth0006_405
 runway_aigi_photo_booth0004_405  runway_aigi_photo_booth0005_405
 runway_aigi_photo_booth0003_405  runway_aigi_photo_booth0007_405

Събитието апелира към опазване на хартията от рециклиране, като организира благотворителен търг на дрехи от употребявана хартия, които се представят на модното шоу, както също излага предмети на изкуството на известни дизайнери от Сан Франциско.

Под мотото “Зелено”, организаторите използват само екологични консумативи, за тази цел пластмасовите прибори се заменят с  разграждащи се чинии, салфетки, а ножовете и вилиците са направени от царевица и хартия. Ненужния боклук разбира се бива разделно изхвърлен, а кетъра на събитието “Грийнлийв Платърс” използва кухненски уреди икономични на енергия и вода и е лицензирани за екологичен бизнес. Всички спонсори на събитието са фирми с екологична дейност, които се грижат за опазването на планета от замърсяване.

В модното шоу вземат участие и 12 възпитаници на Академията за изкуство в Сан Франциско, сред които и една млада българка Гергана Моллова.
Гери е на 28 години, завършила Националната Художествена Академия в София, специалност текстил, но още преди кандидатстването си мечтае за мода. По това време нямат такова обучение и тя решава да реализира мечтата си в САЩ. Избира Сан Франциско, защото академията е със стари традиции, основана е още от 1929 г., слави се с най-голяма репутация в модните среди, като е единственото учебно заведение участващо на модната седмица в Ню Йорк.
Нейното участие в модното шоу е “яйчено”: палто от “варено яйце” и чанта от картон за яйца. Палтото е изработено само от рециклирана и чертожна хартия, лепило и конец за зашиване на частите.

22_405Гергана Моллова с нейното палто от хартия

“Моят проект е вдъхновен от счупена яйчена черупка, която е ненужна, но аз и дадох живот, като сътворих нещо красиво и приложимо”, каза Гери. Отне ми цяла седмица за да изработя модела си, като отделях по 6-7 часа на ден. В началото ми беше трудно, но постепенно идеята се избистри. Аз съм повече от доволна от участието си, защото това беше първото ми модно шоу, макар и от хартия. Беше много забавно!”

За разлика от другите си колеги от Академията, тя прави всичко сама: тя си е модел, фризьор и гримьор. Най- голямото признание за труда й идва след шоуто, когато на търга се разпродават показаните модели дрехи. Един от трите продадени е на Гери, закупен от мъж, чийто съпруга остава очарована от хартиеното палтото.

Дали рециклираните дрехи са бъдещето? Харесва ли ви идеята вместо да си перете дрехите всеки ден, да си имате хартиени и да си ги хвърляте в кошчето за рециклиране?
Опазването на планета е важен въпрос, по който не само учените от екологията, но и дизайнерите на мода мислят.


Стела КАЛАЙКОВА, в.”България Сега”