Връщат пари за надплатени такси сгради

Щатският ковчежник Алекси Джанулиас и общинския ковчежник на Кук Каунти Мария Папас призоваха данъкоплатците на Илинойс да направят “по-зелен” коледния сезон, като побързат да подадат декларации за връщане на суми за надплатени такси сгради, непотърсени такси и федерални такси.

Щатският офис разполага с около $1.4 милиарда в загубени суми и приходи, които принадлежат на повече от 10 милиона граждани и бизнес корпорации, каза Джианулиас. “Това е много лесен начин да си набавите необходимите допълнителни средства за празничния сезон, както и да започнете успешно новата 2008 година с финансов доход”, допълни той.

“Повече от $167.8 милиона са несъбраните върнати плащания от данък сгради на общо 132, 057 данъкоплатци…Тези пари принадлежат на гражданите, не на правителството. Ако са твои, трябва да си ги вземеш”, заяви Папас.

Нетаксуваните сгради са пари или имат стойност за хората, които са забравили, загубили или никога не са знаели, че ги имат. Те идват под различна форма, от съдържанието на стари банкови сейфове до отдавна загубени банкови сметки, отбеляза Джианулиас. Той посъветва хората да посетят сайта www.cashdash.net  за да проверят дали името им е в списъка на непотърсените собственици на сгради. През 2007г. почти 40 000 данъкоплатци са намерили имената си в Кяш Даш и са си възвърнали около 80 милиона долара.

Папас заяви, че община Кук има данни за периода от 2001- 2006 г. Размера на непотърсените суми за 2006 г. са $62 милиона долара от общо $167.8 милиона.

$1.1 милиона е сумата непотърсени върнати такси от 2001, чийто срок за изплащане ще приключи, тъй като срока на изчакване е пет години. За да проверите дали името ви фигурира в списъка можете да посетите сайта на Кук Каунти www.cookcountytreasurer.com или да се обадите на тел.312.443.5100, на който ще получите информация на английски, полски и испански език. За тази цел ви трябват следните документи:

• Номер за сградата (Property Index Number)

Той ви е необходим за формуляра (application) за попълване, който можете са си свалите от уеб сайта или да си поръчате по телефона да го получите по пощата.

• Нотариално заверен формуляр (Notarized Application )

• Доказателства за платения данък

Този формуляр трябва да бъде заверен от нотариус, след което и да се изпрати заедно с доказателства за платените такси до офиса на ковчежника Папас.

В началото на тази година Джианулиас започна търг за забравени спестовни сейфове. През първите 17 седмици на Ибей търговете са били продадени бижута и колекционерски скъпоценности, първоначално оценени за $76, 300  и продадени после за почти $138, 000, което надвишава миналогодишните продажби. Продажната цена е средно 71 % над първоначалната цена, в сравнение с 28% през 2006 година.

Наддаванията са били много високи за периода 24 ноември до 2 декември, първия търг, съвпадащ с началото на празничния сезон, когато Джианулиас е показвал бижута. Грубо сметното е имало около 12, 000 посетители, в сравнение със само 150 надаващи на предния щатски търг на живо.

“Като изложим непотърсената собственост на търг от световен мащаб и привличайки повече надаващи участници и наблюдатели, цените скачат неимоверно много и ние събираме повече пари за собствениците и щата”, заяви Джианулиас.

Cook County Treasurer Maria Pappas  (312) 603-4981

Illinois State Treasurer Alexi Giannoulias  (312) 814-2997

Материалът е предоставен от офиса на Мария Папас.
Превод Стела Калайкова, в.”България Сега”