Пентагонът създава безсмъртни същества

Агенцията към Пентагона ДАРПА (DARPA – Defence Advanced Research Project Agency – Агенцията за авангардни отбранителни научноизследователски проекти) в рамките на бюджета за 2011 финансова година предвижда да отпусне 6 милиона долара за проекта по създаване на изкуствени живи същества, съобщиха Лента.ру и Wired.
Предвижда се организмите на практика да живеят вечно, ако не бъде взето решение, че им е време да умрат. Новият проект, който ще разработва DARPA, е наречен BioDesign.
В него ще бъдат използвани последни постижения на биотехнологията, които ще позволят създаването на живи и способни да дишат същества с “определени биологични качества”.
Не се уточнява дали изкуственият организъм ще е многоклетъчен, но се подчертава, че клетките ще спират процесите на стареене и смърт. Подобни свойства притежават, например, раковите клетки.
В ДНК на изкуствените организми ще бъдат вкарани маркери, които ще позволят те да бъдат разпознавани.
В DARPA предвиждат новите организми да имат и “клетъчен прекъсвач”. Ако той бъде задействан, ще настъпва незабавната смърт на организма. Как ще бъде осъществено това, още не е ясно.
Освен това DARPA ще вложи 20 милиона долара в развитието на синтетичната биология (синтетичната биология означава биологичните процеси да бъдат третирани като технология) и 7,5 милиона долара в изследвания геномните промени.
Според Дейвид Фитч, професор по биология на Нюйоркския университет, в DARPA възнамеряват да използват нов подход към еволюцията, представяйки я като единно целенасочено действие, а не като верига от случайни промени.
Описанието на BioDesign може да бъде намерено на 265-а страница от проектобюджета на агенцията за 2011 финансова година, който съдържа 522 страници.
БТА