САЩ забранява вноса на скъпоценности от Мианмар

Камарата на представителите на САЩ е одобрила въвеждането на санкции спрямо Мианмар, предаде Би-Би-Си. Според новите санкции се забранява вноса в САЩ на скъпоценни камъни и природен газ. Мерките са в отговор на смазването на демократичните протести в страната от управляваща хунта.
Санкциите предвиждат и замразяване на авоарите на мианмарските политически лидери в американски банки. По този начин се цели спирането на честата практика на пране на пари в трети страни, допълва Би-Би-Си.

Хунтата в Минмар бе подложена на сериозна критика и предупреждения от голям брой организации, заради погазването на човешките права.
Управляващите в Минмар подхранват потъпкването на човешките права чрез разпродаването на естествените природни ресурси на тази страна, обричайки народа й на бедност, заяви демократът Том Лантос.
Ще покажем, че САЩ не подкрепя тези престъпници, добави Лантос.
Новите мерки имат за цел и спирането на практиката за прикриването на произхода на внасяните скъпоценности.
Над 90 от рубините в света са с произход от Мианмар, но едва 3 % от внасяните в САЩ скъпоценности се регистрират като такива, добавя Би-Би-Си.
Предстои новите мерки да бъдат одобрени от Сената и от президента Джордж Буш.
Още през октомври американският държавен глава обяви въвеждането на санкции срещу Мианмар, вследствие на кървавото потушаване на протестите срещу властта. News.bg