И българска елха за първи път заблестя…

bgelha_270(3 декември 2007) С много любов, старание и оригиналност бе украсена първата българска елха в комплекса Navy Pier в центъра на Чикаго. Вече седем години поред в началото на декември в Navy Pier стартира Winter Wonderfest, който предлага цял месец зимни забавления на затворени врати.

Но преди началото на фестивала, организаторите отделят място за близо 50 етнически елхи и представители на различни националности, които имат шанса да украсят тяхно, собствено коледно дърво. Със съдействието на Генералния консул на Република България в Чикаго, Г-н Иван Сотиров, нашата страна също бе поканена да участва с национално коледно дърво, а задачата по украсяването бе поверена на талантливите деца от БУЦ „Знание”. Когато директорката на учебния център Лили Паслиева разбира за бъдещото мероприятие, тя търси помощта на художничката Красимира Петрова, за да подготвят тематиката и естеството на декорацията.

bgelha2_267„С купени играчки всеки може да украси”, стигат до извода двете предприемчиви дами и затова решават избраните играчки да бъдат собственоръчно изработени, което ще придаде на елхата личен почерк и национален характер. На помощ в изработката като малки пчелички се включват дечицата от БУЦ „Знание”, защото както казва Красимира Петрова: „Коледа е за децата, тя е най-хубавия, топъл празник!”. Основни декоратори на елхата са Красимира Петрова и двете и дъщери, Лили Паслиева и Валя Трендафилова. И наистина, след щателен подбор и два часа трескава декорация на нашата, българската елха примамливо заблестяват: ярко червени цветя с лицата на дечицата от центъра, защото те символизират бъдещето; ангел с мъничка иконка, който пази коледното дърво на върха; снежни човечета, държащи сурвачки, защото със зимата идва и снега, а сурвачките характеризират част от българския бит и обичаи; момченце и момиченце с тракийски народни носии, напомнящи за „Златния век” на България; житни класове, петли, символизиращи новото начало и новия ден.

В средата на елхата се откроява образа на дядо Коледа, който придържа в ръката си българското знаме и приветствено писмо, което разказва за нашата държава и тълкуват символиката на всяка една подбрана играчка. В направата на коледната декорация са влезнали изцяло подръчни материали: фолио, бои, връзки, лепило като подхода за изработката дизайнерката Краси Петрова е съобразила изцяло с възможностите на децата. Оригинален елемент във финалното обогатяване на елхата са картички със снимки на прочути български забележителности: храмът „Александър Невски”, „Тракийското злато” , донесени преди броени дни от България от Валя Трендафилова , приятелка на БУЦ “Знание”. Събитието лично уважи и Генералният Консул на Република България Г-н Иван Сотиров, който кани всички желаещи да се порадват на българската елха, да заповядат в неделя 9 декември от 11ч. сутринта в Navy Pier, с адрес: 700 E. Grand Аve, Chicago, IL.

Катя ЗЛАТКОВА, в.”България Сега”