Америка пръсна 10,7 млрд. долара за онлайн шопинг

Американските потребители са похарчили рекордната сума от 733 млн. долара в интернет по време на т. нар. кибер понеделник. С него обикновено започва сезонът на онлайн шопинга за края на годината в САЩ, твърди специализираната компания за пазарни изследвания комСкор (comScore).

Над 10,7 млрд. долара вече са похарчени онлайн от 1 ноември. За да не си развалят празника с безкрайно обикаляне за армагани, милиони европейци също се канят да пръснат около 51 млрд. евро в интернет магазини. Това е с 58 на сто повече от 2006 г. US "кибер понеделникът", който тази година се падна на 26 ноември, е наречен така поради треската за пазаруване, която традиционно обзема редовните потребители на интернет в уикенда след Деня на благодарността. Тази година покупките през мрежата са скочили с 21 на сто в сравнение с миналата.

"Отчетеното този ден потребление в интернет е рекордно, но до дни онлайн харчовете може да се окаже, че са минали 800 млн. долара", посочва шефът на комСкор Джан Фулгони. standartnews.com