Най-малко убийства от 40 години в Ню Йорк

Броят на убийствата в Ню Йорк ще бъде през тази година под 500, което е най-ниската цифра за последните 40 години, според данни на местната полиция. До 18 ноември в града са били извършени 428 убийства в сравнение с 511 за същия период на миналата година.

Най-големият брой убийства са били извършени през 1990, когато те са били 2 262, което е превърнало Ню Йорк в "американската столица на убийствата". Според вестник New York Times, от 212 анализирани убийства през 2007 година, само 35 са извършени от външно лице. Повечето от тях са дело на член на семейството или разчистване на сметки между членове на банди или пласьори на наркотици.
В повечето случаи, както жертвите, така и убийците са били арестувани от полицията, съобщава New York Times, и повече от половината са чернокожи. От 412 човека, нападнати през миналата година, срещу две-трети е стреляно, пише вестникът.

Други 16 души са починали от рани, получени през 2006. Броят на престъпленията в града с население над 8 млн. души спадна през първата половина на годината с 5%, показват официални данни. Броят на убийствата сега е най-ниският, откакто е влязла в сила системата за отчитане на престъпността през 1963.
Разликите в двете системи прави невъзможно сравнението с данните отпреди това. Увеличаването броят на убийствата през 80-те и 90-те години се е дължало до голяма степен на вътрешни борби между престъпни групировки, продаващи кокаин и други наркотици.

Обратът в борбата с престъпността от началото на 90-те години се дължи до голяма степен на политиката на "нулева толерантност", прилагана от полицията срещу пласьорите на наркотици и дори срещу дребните престъпници.
kafene.net