ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Г-Н БОЙКО БОРИСОВ И ДО БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

img

Обръщаме се към вас по повод разпространените от някои медии твърдения, че българите в Чикаго искат да се закрие генералното консулство тук, както е например в  статията на в.“Дневник” от 20 август 2009 със заглавие:

«Българи от Чикаго искат закриване на Генералното консулство в града

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов група българи, живеещи в района на Чикаго, обясняват, че Генералното консулство на България в града, действащо от 2005 г., е неефективно, плаща наем за сграда в най-скъпата част на мегаполиса и работи едва 3 часа на ден.

Според тях далеч по-целесъобразно би било да се назначи почетен консул, който би вършил същата работа далеч по-евтино и по-добре. На практика шестимата служители, сред които е и шофьорът, обслужвали средно по 8-10 души на ден.»
http://www.dnevnik.bg/sviat/2009/08/20/772736_bulgari_ot_chikago_iskat_zakrivane_na_generalnoto/

В качеството си на българи, живеещи и работещи в Чикаго искаме да подчертаем, че лично ние никога не сме искали да се закрива българското генерално консулство и неговите дипломатически членове да се заменят с почетни консули. Искането за закриване на генералното консулство, както правилно отбелязва в.“Труд”, е от страна на тричленния екип на в.“България”. Този тричленен колектив обаче, създава погрешното впечатление, че изразява мнението на местната българска общност.

Считаме, че никой няма моралното право да претендира, че представлява българската общност в Чикаго без да се е допитал до достатъчен брой нейни представители, a това в случая не е направено. Като хора запознати с емигрантската действителност тук,  ние много добре разбираме, какво се крие зад  отвореното им писмо до премиера Бойко Борисов.

Най-многобройната колония български емигранти има обективна нужда от консулство. Без значение е дали господата подели кампанията за затварянето на генералното консулство смятат себе си или някой друг за подходящ  да изпълнява функциите на почетен консул. Молим  българските медии да дадат гласност на нашето отворено писмо, за да може широката българска общност да бъде своевременно информирана. Молим, също,  г-н Борисов и най-вече оторизираните господа от Външно Министерство на Република България да не предприемат прибързани действия по закриването на генералното консулство в Чикаго, а по-скоро да направят всичко възможно (на базата на получена конструктивна критика) за подобряването на качеството на консулските услуги, защото голямата българска общност в Чикаго и останалите 14 щата в консулския окръг  заслужават това!

Допълнение: Подписалите се в Инициативния Комитет не претендират да представляват цялата българска общност в Чикаго, а изразяват личното си мнение. Кампанията по набирането на подписи и съгласуването на текста на отвореното писмо е протекла само в продължение на няколко часа и естествено не може за такъв кратък временен интервал да присъедини всички българи, които споделят горната позиция, а има по-скоро за цел да даде само  началото на този процес. Всички, които искат да се присъединят  могат да го направят, като изпратят своите  координати и  мнения на редакционните имейли на изданията  www.Eurochicago.com и в. «България Сега» – www.bulgariasega.com
 
ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ:
www.Eurochicago.com – Български интернет портал, Чикаго
в.“България Сега”, www.bulgariasega.com – Български ежеседмичник, Чикаго
Елена Липкова – Българско училище “Джон Атанасов”- зам. директор, Чикаго
Томислав Георгиев (Tel. 847-530-703) Tomislav Services, Inc., Чикаго
Инж. Стоян Ковачев – програмист, Чикаго
Георги Витанов Богат , [email protected] – писател, Чикаго
Български учебен център “Знание” (www.bgznanie.com), Чикаго
Българско училище „Родна реч”, Чикаго
Фирма „Мони Инженеринг”, ИНГ, Чикаго
Български Център, www.balkanaircargo.com –  колетни и контейнерни пратки, Чикаго