“Веро” е “Уики”, но не и обратно

verologo_170Веропедия, нашумялата научно издържана версия- "издънка" на популярната свободна виртуална енциклопедия Уикипедия, навърши един месец. Създател и собственик  на Веропедия e 44 годишният Дани Уул, родом от Торонто, дългогодишен редактор, автор и администратор в Укипедия. Около 100 редактори от Уикипедия се присъединиха към Дани във Веропедия.

Новият виртуален проект не конкурира Уикипедия, а напротив, създава условия за усъвършенствуване на "свободното й съдържание".  "Ако считате, че Уикипедия е диамантена мина, то ние сме бижутерите, които ви снабдяват с готовия продукт" каза Дани Уул в интервю специално за в-к "България Сега".

receiving_the_award_401Самото име, Веропедия (от лат. корен ver, истина) издава замисъла на създателя й: да направи истинно, да провери. Веропедианското енциклопедично съдържание се изгражда от статии "набрани" от Уикипедия, но те се публикуват едва след проверка от учени и експерти. Като "краен продукт", веропедианската статия не може да се редактира, нo тя може винаги след това  да се внесе обратно в Укипедия, за нова редакция и обогатяване. Taка на практика печелят и "веро", и "уики" обществото.
   “Веропедия, http://veropedia.com/ е на тестов, бета етап. Още cмe “в пелени”, така че бъдете търпеливи към нея като към бебе! Работата върви много бавно и иска време”, каза Дани Уул. “Не е учудващо, че oт 2,5 млн. статии – от Уикипедия, при нас са проверени едва около 4080, но дори и те понякога са с граматически, пунктуационни или тафтологични недостатъци…”
 
Какви са изискванията към качествoто на текста, за да бъде една статия публикувана във Веропедия?
Публикациите ни са под протекцията на известния Лиценз за свободна документация на ГНУ. Целта ни, преди всичко, е да предпазим от вандализация с вулгарен език и невярна информация виртуалното издание, за да има то цивилизован, реално-енциклопедичен облик. Недопустимо е да се "борят за живот", както например се случва в Уикипедия, профанизми от рода на: "Буш е кукла на конци в костюм на шимпанзе" или реплики на популярния съвременен комикс- герой Дилбер да сe приписват като цитати- на френския математик Рене Декарт!
Най-често редакторите на една уикипедианска статия изработват крайна версия, кандидат за "импорт" във Веропедия. Имаме високи критерии по отношение качеството на съдържанието. Изискваме: да няма пасажи, нуждаещи се от "изчистване" или от допълнение с цитати, двусмислени  или "мъртви" линкове, както и да не се  използува снимков материал по правилото на "уики" варианта "честна употреба". Приемаме статии на всички езици. Имаме вече и преводач на български език на линка "Често задавани въпроси".

А към кандидатите за експертите по "верофикацията"?
Нашите доверени експерти са “изпитани”, повечето общопризнати учени или капацитети в съответната област. На този етап сътрудниците на Веропедия не са хонорувани. Мнозинството от тях са предишни редактори и автори в Уикипедия. Стремежът ни сега е да обединим усилията им и с други автори и сътрудници на Уикипедия, както и с образователни институции, и екипи, които са съдействували при списването й досега. Дори в момента провеждаме интервюта. Но всички са добре дошли, пишете ни на:[email protected]

Как се зароди у теб идеята за Веропедия?
Аз хвърлих доста труд в Уикипедия, много дълги безсънни нощи на редактиране…
Макар и в личен план да не съм особено подреден, постепенно у мен надделя  подсъзнателнoто чувство, че  са необходими някакъв вид ред и дисциплина в Уикипедия. Превръщането на постъпващите ежедневно редактирани варинати на информация, в надежден справочен материал за всички, логически -наложи нуждата от "Веро" вариант. Заработих по простичко уравнение: за да стане "Уики", "Веро", трябва "Веро" да дойде от "Уики" или: това, че "Веро" е "Уики" е винаги вярно, но обратното не е! Много идеи ми подсказа и потокът кореспонденция и телефонни разговори с крайния потребител на Уикипедия- ползвателите и авторите й, за които като администратор, години наред отговарях. Получавал съм какво ли не: и заплахи със съд, и обвинения и молби за съвет, някои дори- абсурдно комични. Помня веднъж панически тревожен женски глас ме питаше по телефона как да изгони койотите от задния си двор! Друг път мъж, държеше непременно да ми съобщи, че току що наяве сам Бог му се явил и загадъчно прошепнал: "Уикипедия!"
Понастоящем Дани Уул живее и работи във Флорида, САЩ. Oт еврейско семейство е и двадесет години е живял преди това в Израел. Гордее се, че е възпитаник на Еврейския универсиет в Йерусалим, но таи болка от преживяната там драма на Близкоизточния конфликт. "Спомените ми от детските и тинейджърски години в Торонто, през 70-те са най-щастливите", сподели Дани. "Торонто е незаменим град, вълнуващ! Hикъде другаде няма такова богаство на различни култури и хора от цял свят накуп, съчетани с толкова толерантност в общуването и взаимодействието помежду им.

Ще замени ли виртуалната книжнина напълно един ден класическите книги?
Тя вече ги е заменила с това, че ги прави по-достъпни! Аз лично съм от "старата школа" обичам да прелистя, да пипна книгата. Колекционирам антикварни издания на класици, любимци са ми Стендал и Робертсън Дейвис. Но виртуалното знание стига до нас по-светкавично, то е като "машина на времето". Един "клик" на компютъра и си в други селения, на друга планета, в друга епоха…

За разлика от Укипедия, новаторският проект на Дани Уул е с профит. Средства за Веропедия се набират от реклами, a издaтелство Амазон е сред първите клиенти. "Рекламите са по-сигурен доход от скромните дарения на гимнзистите", казва Дани. 

Веропедия се посреща все още скептично в Канада, не фигурира в списъците за препоръчителни виртуaлни училищни и библиотечни справочници от първа ръка, писа The Toronto Star.

"Аз препоръчвам горещо Веропедия при подготовка на изпити и есета, но знайте, че позоваването на нея, не ви гарантира непременно шестица", шегува се Дани.

“Независимо от това, университетските професори и учителите  ще я предпочитат пред Уикипедия и прогнозите за  "животa й " са надеждни.

Реалист съм и знам, че Веропедия "ще я бъде", само ако към досегашните ни съмишленици се присъединят учени и експеpти, готови да сътрудничат безплатно. Съзнавам и значимостта на конкуренцията от страна на титани като "Енциклопедия Британика" например. Но съм оптимист, защото ме води "проверената”, сиреч – “верофицирана" мъдрост от Талмуда: "Важно е не непременно да доведеш докрай изпълнението нa задачата, а да не спираш да се опитваш".

На 10-ти ноември Веропедия публикува първата си статия с българска тематика, на английски език Coat of armes of Bulgaria (Герб на Бъгария) http://en.veropedia.com/a/Coat of arms of Bulgaria

За всеки, който любопитствува дали има надеждни истини във виртуалния свят на знанието, Веропедия е безспорно обещаваща разходка!

Снимка:   Дани Уул получава от името на Уикипедия престижната награда Prix Ars Electronica (2004 г.)

Елена ДОЙЧИНОВА, кореспондент на в-к "България сега", Торонто, Канада