ИЗБИРАТЕЛНИ СЕКЦИИ В СЕВЕРНА АМЕРИКА

Уебсайтът http://www.izbor.eu/america предлага информация за избирателните секции отворени в чужбина за парламентарните избори на 5-ти юли 2009 г.

На Ваше разположение е също инструментът за определяне на маршрута до най-близката до Вас секция. Той се намира под картата на съответната страна, до която стигате от менюто в дясно на екрана или от линковете в таблицата по-долу.

Можете също така да предложите или да потърсите транспорт до избирателната секция през системата за споделено пътуване (EN: ride share, carpool, FR: covoiturage, DE: Fahrgemeinschaft ) GoLoco. Идеята е няколко души от едно населено място да се организират да пътуват до избирателната секция с една кола, да споделят пътя, бензина, доброто настроение и туристически спомени с други желаещи да гласуват на 5-ти юли. Предимствата са много: пестят ce пари, въглеродни емисии и се повишава избирателната активност.

За целта, за всеки регион в GoLoco е създадена специална група за изборите на 5-ти юли, към която води линк от въведението преди картата със секциите.

Няма пречки да гласувате в чужбина в съседна държава, в която секция си пожелаете (стига да е само в една). Не е нужно да заявявате предварително, че ще гласувате. Ако живеете в Германия близо до Страсбург – можете да гласувате в Страсбург. Ако сте в САЩ на границата с Канада, можете да гласувате в Торонто, например. Нужна е само да представите лична карта или паспорт.

В момента не всички адреси на СИК са известни. Информацията ще се обновява непрекъснато. Моля, ако са Ви известни адреси на СИК, които липсват в сайта да ги копирате в коментарите към тази страница. Също така, ако констатирате неточни адреси на секции, оставете коментар с правилния адрес.

Секциите отворени в Турция не са въведени в системата, тъй като броят им е много голям. Можете да се обърнете към българското посолство в Анкара за точна информация къде се намират избирателните секции в Република Турция

Идеята за локализацията на секциите в чужбина и за carpool системата е на Георги Недев, а реализацията на Атанас Чобанов.
www.izbor.eu

ИЗБОРИ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В ЧИКАГО
5 юли 2009 от 6am-7pm

В съответствие с Указ № 110 / 28.04.2009 г. на президента на Републиката на 5 юли 2009 г. ще се проведат избори за народни представители. Българските граждани могат да гласуват в една от трите избирателни секции на територията на консулския окръг:

• Избирателна секция в Чикаго, щат Илинойс, САЩ на адрес 5944 West Cullom Avenue, Chicago, IL 60613.
• Избирателна секция в Детройт, щат Мичиган, САЩ на адрес 1001 Welch Road, Unit 101, Commerce, MI 48390.
• Избирателна секция в Минеаполис / Сейнт Пол, щат Минесота, САЩ на адрес Shoreview Community Center, 4580 Victoria Street North, Shoreview, MN 55126.

Избирателните секции са създадени в съответствие с изискванията на чл. 41, ал. 8, т. 1 и т. 2 от Закона за избиране на народни представители. Избирател, който не е включен в избирателния списък до изборния ден, се вписва в списъка от секционната избирателна комисия в деня на изборите. Гласуването на българските граждани в чужбина се извършва след представяне на валиден български паспорт или лична карта. В случай че срокът на валидност на паспорта или личната карта на избирателя е изтекъл, той се допуска до гласуване, ако представи удостоверение, издадено от дипломатическо или консулско представителство на Република България, че е подал заявление за  издаване на нов паспорт или лична карта. С реда и условията за гласуване на българските граждани в чужбина, изготвянето на избирателните списъци и образуването на избирателните секции за изборите за народни представители на 5 юли 2009 г. може да се запознаете от текста на Закона за избиране на народни представители и от Решение № НС-18 от 10 май 2009 г. на

Централната избирателна комисия, които са публикувани на Интернет страницата на Посолството на Република България във Вашингтон http://www.bulgaria-embassy.org.