Обама: Предлагам най-мащабната реформа

img

Президентът на САЩ Барак Обама каза, че неговият проект за реформа на финансовото регулиране е най-обхватният от Голямата депресия от 30-те години. Това предаде АФП, цитирайки изявлението на държавния глава.

“Не ние избрахме начина, по който тази криза се прояви. Ние обаче имаме избора какво ще бъде след тази криза”, посочва Обама в текста на изявлението си, което се очаква да произнесе.
Обама заяви, че планът е изготвен с помощта на законодатели, регулатори и институции.  Внимателно търсихме баланс, заяви Обама.

Президентът предложи неговата версия за източника на икономическата криза, набелязвайки проблемите в комплексните финансови инструменти и рисковете, които са поемали финансовите институциите. Това бяха лесни пари, заяви той. Но тези схеми бяха изградени върху пясъчни кули.’ Новият план предвижда повишаване на изискванията за ликвидност за всички финансови институции. Много строги ще бъдат те за най-големите компании. Повишени ще бъдат и изискванията за прозрачност на финансовите отчети.

News.bg