Уорън Бъфет иска да плаща по-високи данъци

Милиардерът Уорън Бъфет, вторият по богатство американец, заяви, че той би трябвало да плаща по-високи данъци, пише "Гардиън".

Оказало се, че данъчната ставка, която се прилага за Бъфет, собственик на инвестиционната компания Berkshire Hathaway, е по-ниска от ставката на повечето от неговите сътрудници. Той заяви, че през последните десет години данъчната система в САЩ е станала по-удобна за богатите отколкото за средната класа.

Бъфет направил бърза анкета сред 15 от 18-те офис служители на Berkshire Hathaway. Оказало се, че средно те плащат данъци със ставка 32,9%, а самият той – 17,9%.

Натрупалият състояние от успешни инвестиции Бъфет уточни, че той не оптимизира плащането на данъците и не прибягва за тази цел до услугите на счетоводители, а просто се ръководи от решенията на Конгреса.

През август 2007 г. сп. "Форбс" оцени състоянието му на 52 милиарда долара.

Изявлението на Бъфет беше направено на фона на дискусиите в Белия дом за намаляване на данъците, включително и при сериозна снизходителност към богатите данъкоплатци. В началото на октомври Данъчното управление на САЩ публикува данни, съгласно които на 1% от най-богатите данъкоплатци се падат 21,2% от декларираните доходи. Това е най-високият показател за цялата следвоенна история.