САЩ не планират скоро нападение срещу Иран, увери Белият дом

Съединените щати увериха, че не възнамеряват да предприемат в близкото бъдеще нападение срещу Иран, предаде Франс прес. Хората нямат никаква причина да смятат, че президентът Джордж Буш е готов да атакува Иран. Това трябва да е ясно, подчерта говорителката на Белия дом Дейна Перино.

Тя бе категорична, че Вашингтон се опитва да убеди с дипломатически средства Техеран да се откаже от стремежа си да се сдобие с ядрено оръжие.

Перино направи това изявление в момент, когато повишаването на тона от страна на администрацията на Буш към Иран породи опасения от американска военна операция срещу ислямската република, отбелязва Франс прес.  

На среща с френски официални представители заместник-държавният секретар на САЩ е отправил критики към Русия и Китай и ги е призовал да не пречат на приемането от Съвета за сигурност на ООН  на трета резолюция за санкции срещу Техеран.

Той е заявил, че Китай продължава да развива икономическите си отношения с Иран, което e „отрицателен развой". Американският дипломат е заявил, че военните действия срещу Иран „не са неизбежни, но са нежелателни".

Ако искаме успешна дипломацията трябва да видим по-твърда дипломация, е заявил Николас Бърнс.