БЪЛГАРСКАТА АГИТКА НАДВИКВА ВСИЧКИ

box1_270На 23 Октомври в Чикаго стартира 14-то Световно Първенство по бокс. Такова голямо спортно съревнование не се е провеждало в нашия град от 1959 година, когато тук са били организирани Пан Американските Игри.

В първенството тази година участват 557 боксьора от 118 страни. Такова голямо участие стана възможно благодарение на преференциалните условия от страна на организаторите на шампионата. Пребиваването на националните боксьорски федерации им струва буквално стотинки. В миналия световен боксьорски форум участваха 412 боксьора от 74 страни. Световните Шампионати по бокс се провеждат всеки две години. Тази година Световното е по особено. Тук се извършва и квалификацията за Олимпийските Игри през 2008 година. За участие в Олимпиадата е нужно в 9 от 11 категории да стигнеш на четвърт финал, а в категориите до 91 кг. и супер тежка- достигане до полуфинал. За съжаление тази година отсъстват силните боксьори от Куба. На миналото първенство те завоюваха медали във всичките 11 категории. Интересен е факта, че боксьорите от САЩ не са печелили златни медали от 1999 година, когато шампионатът се провежда в Хюстън.

След първата седмица от двубоите без загуба са спортистите от Русия. При отсъствието на кубинците, руските боксьори се считат за фаворити. Украйна стартира неудачно. Вече 5 боксьора претърпяха поражение, независимо от сериозната подкрепа на многобройните украински запалянковци в Чикаго.

box2_270Най-впечатляваща обаче беше българската агитка. По време на победния мач на Кубрат Пулев (той спечели бронзов медал на миналия световен шампионат) над Владимир Пруз от Чехия, имах чувството, че в залата се намираха само българи!

За мен няма съмнение, че и тази година Кубрат ще спечели медал за България. В категорията до 51 кг. българският боксьор Салим Салимов загуби срещу представителя на Словакия- Мартин Парлаги.

Организацията на шампионата протича на високо ниво до момента. За никого не е тайна, че Чикаго желае да се представи пред света откъм най-добрата си страна, тъй като градът е кандидат за домакин на Олимпийските Игри през 2016 година.

salim_270Не всичко, разбира се, може да се предвиди при такава сложна организация. В началото на турнира неудачно бе разположен Прес Центъра в непосредствена близост до магистрала I-290 и шумът пречеше на работата на журналистите. На втория ден този проблем бе успешно решен. Същия този ден стана ясно, че трима спортисти са изчезнали от хотела си, за да попълнят и така дългите редици на нелегалните имигранти в Америка. Двама от тях граждани на Уганда  и един представител на Армения. Не минаха два дни и ето, че отново се случи  произшествие, което хвърли сянка върху имиджа на боксьорския шампионат. Трима боксьори от Румъния бяха задържани за кражба в известния и скъп магазин Нордстром. Богдан Дину, Роналд Гаврил и Габриел Стан бяха  дисквалифицирани пожизнено и отправени обратно  в родната им страна.

Втората седмица на шампионата започна миналия вторник. Останаха едва 176 боксьора претендиращи за медали. Времето ще покаже кои ще са новите шампиони, но любителите на бокса са вече победители, тъй като двубоите протичат изключително интересно.

Яков Стрелчин, специален кореспондент на в. “България СЕГА”