Искат запълване на капиталовите дупки в Bank of America и Citigroup

Bank of America и Citigroup ще имат нужда от още капитал, заключиха американските регуляторни органи в процеса на осъществяване на стрес-теста в двете финансови институции, пише днес “The Wall Street Journal”, цитирайки анонимни източници от двете банки.
Двата гиганта бяха най-проблемните “дечица” в последните няколко месеца, ето защо американската администрация се възползва от стрес-тестовете, за да окаже известен натиск върху тях, коментира изданието. Още повече, че тяха подкрепени с крупни държавни помощи, резултатът от които все още не се вижда.
Капиталовата “дупка” в Bank of America възлиза на милиаррди долари, все още няма информация за нуждите на Citigroup. Преди броени месеци Bank of America получи 45 милиарда долара, някои от които отидоха за покриване загубите на придобитата Merrill Lynch.
Ако двете банки бъдат принудени да увеличат капитала си, то това може да се случи само чрез продажба на активи, продажба на акции или конвертиране на правителствените преференциални акции, които предоставиха срещу спасителното финансиране, в обикновени. Последното ще превърне правителството в потенциален най-голям акционер.
След разпространението на новината, акциите на Bank of America и Citigroup се сринаха с около 7 процента, макар и вече да бяха пострадали от разпространението на свинския грип и паниката, обзела инвеститорите на финансовите пазари.
Официални лица от правителството коментираха, че на срещите с изпълнителните директори на банките са обсъждани  предварителните резултати от тестовете и някои “специфични заключения”. Призивът за увеличаване капитала на банките не бива да се разглежда като знак за тяхната несъстоятелност, допълват от Вашингтон.