На дарителите с благодарност

Дарителството е  изконна българска традиция. Историята ни има много примери за това. Този. който дарява го прави от сърце, с любов, с гордост, че прави нещо добро. Тази година в навечерието на семинара “Пети период на българската имиграция в САЩ”, организиран от Българо- Американска Асоциация”, получихме изключителни ценни дарения от  д-р Станка Паприкова и инж. Александар Дарводелски, на които изказваме  най-сърдечна благодарност. Д-р.Станка. Паприкова подари  библиографски справочник “Works of Bulgarian emigrants”, съставен от д-р. Георги Паприков , издаден 1985 година в Чикаго Книгата съдържа изданията на български автори- брошури, книги, дисертации, публикувани в чужбина 1944-1983.
Дарението на инж.Дарводелски съдържа книги, брошури, снимки, като най-ценните от тях са снимка с автограф на цар Симеон и Маргарита при посещението в Чикаго 1966г.; брошурите “Български маршове и песни – Чикаго 1957” и “Български национален павилион на народния събор на плодородието – Чикаго 1960”. Даренията ще бъдат експонирани на 3 май на Фестивала “Български дни в Чикаго – пролет 2009” в комплекса “Павилион”. 
Въпреки, че не можем да се похвалим със сграда и помещение за фонд, ние се гордеем, че поставихме основата на Български музеи в Чикаго с няколко ценния колекции от традиционни облекла, тъкани, книги, вестници, документи и др. Приканваме всички родолюбиви българи в Чикаго да помислят как биха могли да помогнат на Сдружение “Български Музеи” – Чикаго.

Елена Табакова – президент на  Сдружение “Български музей” – Чикаго за в.”България Сега”