Константин Игнатов бе арестуван на международното летище в Лос Анджелис, а сестра му Ружа Игнатова се издирва

Константин Игнатов бе арестувант на 6-ти март, 2019 на международното летище в Лос Анджелис, по обвинение в конспирация за измама, във връзка с международна пирамидална схема базирана на измамна криптовалута, наречена „OneCoin“.
Прокурорът от Манхатън Джефри Бърман заяви: „Обвиняемите са създали мултимилярдна компания за „криптовалута“, изцяло базирана на лъжи и измама. Те са обещавали големи печалби с минимален риск, но всъщност това е било пирамида, целяща тяхното обогатяване за сметка на невинни инвеститори. Ние имаме добър опит в задържането и осъждането на подобни измамници и този случай не е по-различен“.
Помощник-директорът на ФБР Уилям Суини – младши, поясни: „Ние твърдим, че OneCoin е криптовалута, съществуваща само в съзнанието на нейните създатели и техните съучастници. За разлика от автентичните криптовалути, които поддържат записи за историята на транзакциите на своите инвеститори, OneCoin няма реална стойност. На инвеститорите не се предлага никакъв метод за проследяване на парите или пък начин за използване на парите им за закупуване на нещо. Всъщност единствените, които са се възползвали са основателите и съучастниците им. Независимо дали се занимавате с виртуална валута или кеш, призоваваме всички да са внимателни и отговорни със своите инвестиции.”
В резултат на измамите на Игнатов, Игнатова и други представители на OneCoin, хора от целия свят са инвестирали в контролирани от OneCoin банкови сметки, за да закупят OneCoin пакети. Документите, получени в хода на разследването, показват, че само между четвъртото тримесечие на 2014 г. и третото тримесечие на 2016 г. OneCoin Ltd. е реализирало приходи от продажби в размер на 3,353 млрд. евро с „печалба” от 2,232 млрд. евро.
Разследването разкрива, че Ружа Игнатова и нейният съосновател са създали и изградили бизнеса на OneCoin с явното намерение да го използват за измама на инвеститорите. Например, в един емайл между Игнатова и нейния съосновател, тя пише за „изходната стратегия“ на OneCoin. Първият вариант, който предлага е: „Вземете парите и бягайте. Обвинете някой друг за случилото се…”
Между 27 февруари, 2019 г. и 6 март 2019 г. Игнатов пътува до Съединените щати по бизнес, свързан с OneCoin, включително и до Лас Вегас, Невада, където се среща с инвеститори в OneCoin. По време на срещата един от първите въпроси, зададени към него е бил: „Кога инвеститорите в OneCoin ще могат да „кешират“ своите OneCoins?“ Отговорът на Игнатов бил: „Ако сте тук, за да изтеглите пари, напуснете сега тази стая, защото не разбирате смисъла на този проект.“
Марк Скот, бивш партньор на голяма американска адвокатска кантора, помага на Игнатова и нейни съучастници да „изперат“ повече от $400 000 000 долара във финансови институции на Кайманските Острови, Ирландия и други места. Скот бе арестуван на 5-ти септември 2018г. в Барнстейбъл, Масачузец.

*                *                *
ИГНАТОВА, 38 г., от София, България, има четири обвинения, всяко от които носи максимална присъда от 20 години и едно обвинение в заговор за извършване на измама с ценни книжа, което носи максимална присъда от пет години затвор.
Към ИГНАТОВ, на 33 г., от София, България, има едно обвинение, което носи максимална присъда от 20 години затвор.
Скот, 50 г., от Корал Гейбълс, Флорида, е обвинен в заговор за извършване на пране на пари, което носи максимална присъда от 20 години затвор.
Максималните възможни присъди в този случай са предписани от Конгреса и са предоставени само за информационни цели, тъй като срокът на присъдите ще бъде определен от съдията.

Обвиняемите се считат за невинни, докато се докаже в съда, че са виновни.

Ако сте ощетени в този случай или имате допълнителна информация, моля, свържете се с прокуратурата на САЩ на адрес 866-874-8900 или по електронната поща на USANYS.OneCoin@usdoj.gov.

Източник на горната информация е Министерството на Правосъдието в САЩ и по специално Южния Район на Ню Йорк.

На сайта на „Federal Bureau of Prisons” (www.bop.gov) Константин Игнатов фигурира под регистрационен номер 77737-112 в MDC – Los Angeles.

Надя Минкова
в. „България СЕГА“
Снимки: Instagram, OneCoin.eu, wikipedia