Сенатът отмени извънредното положение в САЩ, Тръмп:Вето!

Сенатът на САЩ гласува за отмяна на извънредното положение, обявено от президента Доналд Тръмп. Така сенаторите блокираха пренасочването от други пера на бюджета на средства за строеж на стана по границата с Мексико.
Отхвърляне на извънредното положение бе първо гласувано и прието от Камарата на представителите. Това бе очаквано с оглед на факта, че в долната камара на Конгреса опозиционната Демократическата партия има мнозинство.
Изненадващ е вотът на Сената, контролиран от Републиканците. Предложението за отхвърляне на наложеното от президента извънредно положение бе прието с 59 „за“ и 41 „против“. Дванадесет републикански сенатори са гласували „за“.Ще построя тази стена, стените работят
Сред причините да застанат срещу президента бяха опасенията им за опит на изпълнителната власт за престъпване на законовите правомощия.
Президентът веднага отговори, като заяви, че ще наложи вето на отмяната на извънредното положение. „ВЕТО!“ написа Тръмп в Туитър.
Миналия месец президентът обяви извънредно положение. Така той се опита да си осигури допълнителни 3,6 милиарда долара финансиране за предложената от него гранична стена край Мексико.
Източник: БГНЕС, Фокус, vesti.bg