Калифорния се готви да спре временно смъртното наказание

Губернаторът на Калифорния Гевин Нюсъм ще наложи мораториум върху изпълнението на смъртно наказание, съобщи БГНЕС, цитирайки АФП. Така ще бъде дадено временна отсрочка за 737 затворници в щата, които очакват изпълнение на смъртна присъда – най-големият брой осъдени на смърт в Съединените щати.
“Смъртното наказание е несъвместимо с нашите основни ценности и то удря в сърцето на това, което означава да бъдеш калифорниец. Умишленото убийство на друг човек е грешно. Като губернатор, не мога да надзиравам екзекуцията на нито един човек”, ще заяви губернаторът, сочат предварителните записки от речта му, разпространени от канцеларията му.
Гевин Нюсъм планира да подпише изпълнителната заповед за блокиране на смъртното наказание, с която ще бъде премахнат и протокола за поставяне на смъртоносна инжекция, а камерата за екзекуции в затвора Сан Куентин ще бъде затворена.
Нюсъм е демократ, който встъпи в длъжност през януари. Той е дългогодишен противник на смъртното наказание, което за последно е изпълнено в Калифорния през 2006 година.
Със заповедта на губернатора обаче няма да бъдат освобождавани затворници, поясниха от кабинета му.

Actualno.com