Демократите удрят извънредното положение на Тръмп

Камарата на представителите на САЩ одобри резолюция, която блокира възможността президента Доналд Тръмп да получи финансиране за гранична стена с Мексико чрез обявяването на извънредно положение в страната.
Резолюцията, която сега трябва да бъде гласувана и в републиканския Сенат, беше приета от контролираната от Демократите долна камара на Конгреса с разлика от 245 срещу 182.
А 13 републиканци се присъединиха, за да спрат извънредното положение.
След като не успя да осигури исканите милиарди долари за граничната стена с Мексико от Конгреса, Тръмп обяви извънредно положение на 15 февруари, което щеше да му позволи да намери финансиране от други източници, предимно от бюджета на Пентагона за военни строителни проекти.
Президентът заплаши, че ще наложи вето върху резолюцията, ако тя премине и в Сената.
Това е поредният епизод в политическата мелодрама, в която американското правителство спря работа за 35 дни заради отказа на Конгреса да ратифицира законопроект на Тръмп за финансиране от 5,7 милиарда долара за гранична стена с Мексико. Вместо това бяха отпуснати 1,37 милиарда долара за изграждане на около 120 км от стената.
Тръмп подписа декларация за извънредно положение на следващия ден, уверявайки, че ще получи парите, които желае. Той твърди, че властта да направи това произтича от Закона за въвеждане на извънредно положение от 1976 г., който обаче предвижда също така Конгресът да анулира това – правомощие, което законодателната власт никога преди не е използвала.
„Не става въпрос за границата,” каза в понеделник председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, „става въпрос за Конституцията”.
 
Източник: БГНЕС, vesti.bg