Калинките ще помогнат на Манхатън

Над 700 000 калинки бяха докарани в два квартала на Ню Йорк от предпланините на Сиера Невада в опит за спасение от листните въшки без употребата на пестициди.

„Те бързо ще въведат ред тук“, каза Ерик Вини от компанията „Planet Natural“, която доставя полезните насекоми. Калинките изяждат до 50 листни въшки дневно. Те бяха пуснати на свобода на територията на два жилищни комплекса в долната част на Ийст Сайд в Манхатън. Обикновено се използват пестициди, които убиват не само вредителите, но и „добрите“ насекоми“, каза Вини. „В рамките на този проект решихме да докараме повече „добри“ насекоми, за да наклоним везните в борбата с вредителите към нужната ни страна“, добави той.

Калинките, събрани в щатите Орегон, Калифорния и Монтана, са били поставени при ниски температури, за да изпаднат в летаргия, и в това състояние са били изпратени на клиентите, посочва БГНЕС. Когато пристигнали в Манхатън, „те бяха доста изгладнели и готови да погълнат всичко, което се изпречи на пътя им“, разказа Вини. По думите му жителите на Манхатън не трябва да се опасяват, че калинките ще напълнят домовете им, защото докараните са от вида „Hippodamia convergens“, а не от азиатския подвид „Harmonia axyridis“, които са доста по-агресивни.