10 – 19 февруари 2019: 111-ият автосалон Чикаго!!!

В току-що отминалата неделя, 10 февруари, 2019 година, в Чикаго стартира 111-ят пореден автосалон. Неговата история започва от 1901 година, следователно той е вече в своята 118-та годишнина и е сред най-посещаваните автомобилни изяви в света. Огромният му Изложбен център и перфектният му Конферентен салон в чикагския Mc Cormik Place приемат по над 1 милион посетители и десетки хиляди специалисти – инженери, дизайнери, мениджъри и ръководители от най-мощните автомобилни компании по света, дилъри, както и журналисти от стотици медии всяка година.
И тази година “Чикагската Авто олимпиада”, както можем да оприличим това събитие, ще ни удиви със стотици разнородни марки нови автомобили, представени на една площ от над милион квадратни фута. И сред леките коли, и сред камионите от цял свят, всеки може да намери именно тази машина, която го интересува…
Даже и аз, който не съм държал и три секунди в шепите си какъвто и да е волан, дори и на дървен детски “безмоторник”, трещящ като картечница по паважа, отделих доста време, сили и интерес, за да поразгледам що за чудо е този огромен магнит за чикагци и туристите, посещаващи Чикаго…
Голяма част от туристите пренебрегват поканите на разни туроператори, които им предлагат посещение на “Бандитските потайности на чикагските мафиоти, начело с Ал Капоне”, и се устремяват към Царството на автомобилите! 
Новият пикап от Шевроле. Малко нестандартен, но може да тегли 16 тона ремарке.Та това е и едно от най-крупните събития в транспортната сфера на нашата съвременна цивилизация! Бисер на техническия хоризонт в Северна Америка!
Моите впечатления от тази перла не са от днешно време, но те не са и стари, защото “Автосалон Чикаго” не остарява! На Чикагското автошоу всеки всякога ще намери нещо интересно за себе си. И денят му там ще мине като “час и пет минути” по специалния часовник на специалните чувства…
И много преди времето на “моите чикагски автосалони”, още в самото начало, когато чикагският “Колизей Хол” за първи път разтваря порти и гостоприемно приема 107 вида средства за придвижване, сред тях – и мотоциклети, и велосипеди… става ясно, че се е родило едно добро нещо в нашия свят. Основателят Самюел Майлс разбирал ясно това. Той предлагал на посетителите не само луксозни и скъпи коли, но и, примерно, мечтаната от фермерите нова селскостопанска техника за дълбока оран, за превоз и на добрата реколта… Благодарение на това шоуто станало “народно достояние”, и оттогава до сега е все така.
… Беше още рано, когато преди време, екипно с Кина Бъговска, която мнозина познават и като български, и американски художник, и като публицист в българските медии в Чикаго, полетяхме по важната мисия с нейната кола, кръстена дръзко на името на великия Ван Гог, но още и с обяснението – “Бог на чикагските пътища”. Тя беше сиво животинче, но Кина добре се разбираше с нея и покрай стопанина си “Ван Гог” возеше и мене  по разни сборове и интервюта. Предстоеше ни задачата да опишем Чикагския, именно, салон…
Настроението на “Репортер Родопчани” /Кина/,беше превъзходно и това донякъде съживяваше и “Репортер Охридчани” /моя милост,/ въпреки, че аз с радост бих разглеждал с по-голям интерес някоя тенис-ракета. Ван Гог – кола естет, кола умник, слушаше стопанката си, която й беше обяснила, че отиваме при същества от нейната порода, та дори не мрънкаше сред невъобразимата гужва, където едвам се намери паркинг.
После влетяхме в “светая-светих” – изложбеното леговище на луксозни коли, джипове и други млади и красиви метални зверове, измислени от конструктори и инженери и после поставени върху четири гуми. Кина каза, че в момента гледаме най-новото и най-свежото при автомобилостроенето. Бутахме се с лакти и настъпвахме се с много хора, но на никой не му правеше впечатление. Явно беше, че тия космически творения, които ни предлагаше автомобилната индустрия, бяха взели ума на всички.
***
Новият жълт NachoСъздателите и стопаните на Чикагския салон не са били лишени от “творческа фантазия”. Най-напред, преди години, те създават, освен прекрасните терени за демонстрация на моделите, и един драматичен мизансцен, който те оставя без дъх… Направо ме разби това, което ставаше на една майсторски измайсторена писта! Върху нея нахаканият посетител можеше да се качи, възседнал харесана от него кола, и да запраши по пистата – 10 кръга, равни на 1 миля…. За “проба”! Но на каква, Боже опази, “писта”!? Беше като късче от “Рали Дакар” – 2019-та, из ужасната безпътна пустиня на пясъците в Перу и скалите на Андите, за които супер-екстремни условия стана дума в един от предните броеве на “България СЕГА”!
Оказва се, че този трик действа и сега. Нещо повече – старото “Тест-трасе” не е вече единствено. Вече има – и специални трамплини, и изкуствени ями, и прегради, които е необходимо да бъдат преодолени. Посетителите, и евентуални покупатели на тестирания автомобил, са възбудена човешка купчина, която борави с машините по трасета вече подбрани и изготвени от самите производители на моделите… Да, компаниите още тук доказват своята солидна продукция – сами виждате и се убеждавате, нали?
… Бях щастлив, че Кина остана с всичкия си и не ме покани да пробваме някоя друга кола, бъдейки вярна на “Ван Гог”…
После видяхме и как някой бе измислил един страшно силен камион, който надвиваше огромна черна яма, натъпкана с гъста, сива, фермерска кал, и край него се водеше напрегнат спор от едно яко общество, с надежда за по-лек труд из нивите на техния щат…
Но истинската висока оценка за класата на нашия чикагски автосалон, се дава от европейци, азиатци и, разбира се, американци, чиито имена и фирмена слава в автомобилостроенето е световно позната… Които с удоволствие пращат своите автошампиони на Чикагския ринг…
Преди няколко години се възхищавахме от Acura NSX – една от най-необикновените и атрактивни спортни коли, Dodge Viper – защо да не опита и животът с 450 конски сили в мотора? На Mini Cooper – най-продаваната през онези години кола?
***
Но това беше преди години, а какво е сега на Чикагското авто-експо 2019?
2020 Toyota TacomaСред стройните редици на новите модели, които болшинството хора още не сме видели, са например, моделите на Land Rover Range Rover Evoque 2020 г., който беше показан предварително на медиите. Колата блести с разкошния си интериор, със стари и нови финтифлюшки, както и с вградената нова система за безопасност.
Toyota представя новият RAV4 и много модели от линията TRD Pro.
Ford представя новият Explorer в пакет ST, а също и хибридната версия Explorer за полицията…
Хибридните коли, впрочем, преобладават, защото  производителите се стараят да покажат не само разнообразие, а и икономичност. Клиентите все по-настойчиво се ориентират към хибридните и електрическите автомобили, и производителите се съобразяват с това.
Може да се порадвате и на неописуема сила на Range Rover, и у Dodge /Jeep – специални шампиони за преодоляване на ужасни местности без пътища. На Чикагския Автосалон може да се види и Bugatti Chiron, който струва “само” 3,4 милиона долара и множество други модели, които са вече в продажба.
И пр., и пр.
Следващите ежегодни автосалони от най-висока световна класа са в: Торонто – февруари, Женева – март, Ню Йорк – март – април, Джакарта – юли, Мелбърн/Сидни – юли, октомври, Фрайбург/Хановер – септември, Лос Анджелис – ноември, декември, Болония – декември.
 
Клементо Ас
в. “България СЕГА”, Чикаго

Дебют на нови и удобни за спортни натури автомобили...