Приемането на ELD не намалява катастрофите при камионите, показват проучвания

ELDs трябваше да намалят умората на шофьора и да направят пътищата по-безопасни, но неотдавнашен доклад показва, че евентуалните ползи, може би, са компенсирани от увеличаването на опасното поведение при шофиране.

Алекс Скот, асистент по управление на веригата за доставки в D’Amore-McKim School of Business в Североизточния университет, ръководи екип, който оценява данните от инспекциите и катастрофите от Федералната администрация за безопасност на автомобилните превозвачи и открива, че широкото разпространение на ELDs в транспортната индустрия досега не е имало измеримо въздействие върху броя на автопроизшествията.

Докладът „Дали ELD намали инцидентите?“, анализира големи и малки компании и сравнява процентите на катастрофите преди и след приемането на ELD. Докладът показва, че сред малките превозвачи, където се наблюдава най-голямо увеличение на въвеждането на ELD за периода 2017-2018 г., няма значителна разлика в броя на автопроизшествията.

Сред по-големите превозвачи се наблюдава увеличаване на броя на произшествията след приемането на ELD, но докладът отбелязва, че повечето големи превозвачи вече са използвали електронни дневници преди официалното приемане на ELD.

Има едно нещо, което се е променило към по-добро. Работното време. Нарушенията на HOS са намалели с 36,7% в началната фаза на принудителното въвеждане на ELD през декември 2017 г., и с още 51,7% при по-стриктното прилагане след 1-ви април 2018 година. Даже при собствениците на камиони, които бяха против ELD, нарушенията на HOS са намалели с 43,9%.

Докато процентът на катастрофите изглежда непроменен, според доклада опасното поведение при шофиране, като например каране с превишена скорост, се е увеличило през същия период от време. Това опасно поведение при шофиране е отговор на загубите на производителност, причинени от ELD.

Според доклада, нарушенията на безопасността при шофиране от собствениците на камиони са се увеличили с цели 33,3%, а скоростта на шофиране е нараснала с 31%.

Минко Георгиев
в. „България СЕГА“