"КРАЧЕЩИ АВТОМОБИЛИ" И ДРУГИ ХИТОВЕ НА АВТОМАЙСТОРИТЕ

Светла и чиста емоционална среда за хората в автомобила
В добре познатата компания Kia се работи по концепцията за една нова атмосфера в кабината и салона на автомобила по време на пътуването. Очаква се, че един емоционален изкуствен интелект би се включил успешно в създаването на по-добра за човека атмосфера в автомобила по време на пътуването.
Например, анализирайки емоционалното състояние на даден индивид с помощта на технология, разпознаваща биологичните сигнали, основана на изкуствения интелект и осъществена с помощта на различни датчици, съпоставящи изражението на лицето, мимиките, ритъма на сърцето му и пр. може да се узнае неговата необходимост от различни поправки в интериора, да се променят различни детайли в зависимост от различните състояния на емоционалните чувства. Системата е в състояние приведе в действие редица фактори за промяната /или запазването/ на духовното състояние на хората в автомобила, да направи от пътуването на пасажерите извор на щастие, да съхрани за дълго любовта на водача към неговата професия…
Това става по различни начини. Например, креслата в автомобила са вече способни на вибрации, които са в такт с музиката, което позволява не само да се чуят любимите мелодии, но и човешката душа да се потопи в тях и заживее в благодатен комфорт. Отива се и още по-напред. В бъдеще ще може да се управляват много от функциите на  автомобила с помощта само на жестове…
Четириногите автомобили

Може би това е връщане назад… Колко е бил щастлив човекът, когато е “открил” колелото! За какво му са сега крачещи автомобили?
Но в Hyundai мислят другояче. По-детайлно. Например, какво става, когато се случват земетръси, наводнения, когато кални реки и свлачища сриват и потапят къщи и хора? Колелета не могат да преодолеят стихията, но краката могат. Особено, ако са достатъчно яки, дълги, и… моторни! 
В днешното размирно време, когато и бурите, земетръси, цунами, снегове и проливни дъждове, пожари, вулкани и торнада гонят свои рекорди, такива крачещи юнаци ще стават все по-необходими за спасяването на човешкия живот и на достоянията сторени от човека. Помощта ще достига нуждаещите се по-сигурно и по-бързо. Специалните машини ще могат да се изкачват по хълмове, да прескачат пукнатини и прегради..
Изобретатели и конструктори в Hyundai, а и в други компании, търсят как да направят това технически възможно, как всяка част от “краката” на машината, всяка спойка и колелце, да изиграят най-добре своята роля в небивали до сега конструкции.
Работните кучета от желязо…
Има вече и една известна фирма, която работи в сферата на високите технологии, насочила сега усилията си в концепцията за доставката на поръчани стоки. Инженерите й са впрегнали своите усилия в идеята да се направи революция в тази област с помощта на работни кучета.
Но от желязо.
Според инженерите на Continental,  масовата доставка на стоки в бъдеще ще се осъществява от безпилотни автомобили. Обаче те пътуват само по улици и автостради. И са абсолютно безпомощни пред джунглите от стълбища в съвременните мегаполиси. Кой ще достави поръчките не само до стълбищата, а на самия адрес? Конструкторите са убедени, че това ще може да правят малки роботи, горе-долу колкото отвоювалите си своето присъствие при нас домашни кучета. Именно те ще поемат от безпилотника пратката и ще я доставят до адресанта.
Автомобилите си разговарят едни с други!
Няколко компании /Audi, Ford, Ducati, Ericsson, Qualcomm/ работят по проекта ConVeX (Connected Vehicle to Everything). Той се състои в това, че “учи” всички участващи в движението автомобили и елементи от пътните инфраструктури да обменят едни с друг важни, често спасителни, информации. Например, пътният знак да съобщи отдалече, че опасният завой наближава, а една кола да предупреди насрещната, че пътува към заледено шосе… Очаква се, че идеята е вече на нов технологичен етаж и е време да започне внедряването й.
Камионът – все по-близко до Автопилотник?
Концернът Daimler, който произвежда камионите  Freightliner Cascadia, разполагащи с автопилот второ поколение, съобщава, че подготвя пускането в продажба на този фактически първи в света камион с автопилот от този уровен. Уровен, който позволява по време на пътуване в добра пътна обстановка да се предава управлението на “електронния разум”. Ръководството на Daimler AG заяви още, че инвестират 500 милиона евро за създаване технология за реализиране на автопилот от четвърто поколение, което ще направи камионите на практика безпилотни!
Прозрачно ремарке
В какво се състои проблемът при управлението на камион с ремаркета? Разбира се – недостатъчната обозримост назад. Затова и компанията Valeo работи по внедряването на системата XtraVue Trailer, която позволява да се вижда всичко, което трябва, назад и встрани. Това става благодарение на няколко камери, изображенията от които се обединяват в едно и водачът е прекрасно информиран за всичко, което е около него.
 
Клементо Ас,
в. “България СЕГА”,
Чикаго