Най-мощните, най-бързите и красивите, или грозните, малдите и старите… всякакви рекордьори в моторния свят!

Най-големият в света автомобил
Най-големият в света автомобил, за наша изненада… не е конструиран в Германия, САЩ, Китай и пр., а в завода на ОАО – “БелАз-75710”, което означава, че е направен в Белорусия… Това е абсолютният работохолик в трудовата армия на самосвалите, които се подвизават в миньорския и строителния бранш. Конструкторите се оплакват, че им е било най-трудно да постигнат задоволителен резултат при обезшумяването на гърлестия моторен глас на тази канара от метал, гигант, тежък… 810 тона. А максималният обем на товара, който самосвалът поема е 450 тона, което е с около 90 тона в повече от стандартите при другите му съратници в пренасянето на насипни товари. Този “слон при автомобилите” може да развие скорост от 64 км/ч. Белоруското чудо било вписано и в Книгата на рекордите – Гинес, като най-мощният автомобил, “разполагащ” с 4600 конски сили!
Най-малкият моторен джентълмен…


Гинес е вписал в страниците си като най-мъничкия автомобил появилия се през 1962 г. ” Peel P50″, тежък колкото една млада жена… 59 кг. Тази машинка, която не намерила купувачи и бързо била “снета от екрана” била “дълга” 134 см., широка 99 см., висока 120 см.
Електробусът с добро бъдеще


Представеният на автомобилната изложба в Хюстън, САЩ, електроавтобус на компанията BYD «Ланкастер», обаче, има дължина 18 метра. Той превозва 120 пътника на 260 км. с едно зареждане на своята батерия – което трае, уви, 24 часа. Затова пък «Ланкастер», е признат за най-големият в света електроавтобус…
Най-тесният автомобил в света
Има и друго “чудо” с обратен знак: най-тесният автомобил в света е “Tango t-600”. Точно 99 см. Дълъг е 257 см. Удивително е, защо на него са монтирани два мощни акумолатора, съставящи основния дял от общата тежест на електромобила, която е тон и половина, осъществяващи ускорение на 100 метра за 4 секунрди. «Tango» вдига скорост от 217 км/ч., и се купува с 6-цифрово доларово плащане.
Най-лакомият автомобил
Известен е и най-лакомият автомобил, който изпива 117 литра бензин, 57 литра масло и 64 литра охладителна течност на сто километра. «Bentley Meteor», конструиран като уникален експеримент от Боб Петерсон, е монтиран на шаси от “Роллс-Ройс”, има 27-литров двигател на самолет-изтребител от времето на Втората световна война с мощ от 850 к.с. 
Най-бързият камион


Като най-бързият камион в Книгата на Гинес е записан “Хавайският орел”. За всеобщо учудване това е реконструирана стара пожарна машина “Форд” от 1941 година, която била напълно модернизирана и снабдена с турбореактивни турбини, със спирачен парашут, и в 1998 г. с нея поставили абсолютен рекорд в категорията на камионите  – 655 км./ч. 
Най-бързият електромобил
Най-бързият електромобил е конструиран от млади учени в Охайо. Той развил скорост от 495 км/ч. на писта върху повърхността на пресъхнало солено езеро. “Buckeye Bullet II”, както бил наречен моделът, би могъл да развие и по-висока скорост, ако не съществувал проблем със сцеплението.
Най-бързият мотоциклет
Най-бързият мотоциклет е конструиран през 2003 г. в компанията “Dodge Tomahaw”. Има двигател с обем 8,3 л. и мощност от 500 к.с. Ускорение – до 100 км/ч. за 2.6 секунди. В природни условия развивал 480 км/ч., а в лабораторни, при отсъствие съпротивлението на въздуха – до 676 км/ч.
Един от “най-големите мотоциклети” в света


Рекорден е и конструираният най-голям в света мотоциклет. Направил го е италианецът Фабио Реджан. Дължината му е 10,5 м., височината – 5,1 м. Не се знае само кой и как се е справял с него, когато е било регистрирано неговото съществуване…

Клемено Ас,
в. „България СЕГА“, Чикаго