Toyota продаде на търг първата Supra за $2,1 милиона

Toyota продаде първия екземпляр от новото поколение на спортното купе Supra на търг за 2,1 милиона долара. Всички приходи ще бъдат дадени за благотворителност, съобщава японският автомобилен производител.
На търга Barrett-Jackson Auction в Скотсдейл, който се проведе на 19 януари, бе продаден автомобил с VIN номер 20201 (2020 е годината на модела и 1 е номерът на поръчката на автомобила). Купето е първият официално продаден Toyota Supra в САЩ за последните 20 години.
Каросерията на спортния автомобил е боядисана в матово сиво с червени корпуси на страничните огледала. Вътре колата е оборудвана със седалки, тапицирани с червена кожа. Освен това в салона присъства карбонова табелка, отбелязваща специалния статус на този екземпляр.
Премиерата на автомобила се състоя преди дни по време на автосалона в Детройт. Спортният автомобил идва с трилитров шестцилиндров двигател BMW с турбокомпресор с двойно задвижване, който развива 340 к.с. и 500 Nm въртящ момент. Двигателят позволява на спортния автомобил да ускорява от мястото до първите 100 км/ч за 4,3 секунди. Максималната скорост е принудително ограничена от електрониката на 250 км в час.
Освен това Toyota Supra ще бъде предлаган с двуцилиндров турбо мотор с два версии на мощността -19 7 к. с. (320 Н·м) и 258 к. с. (400 Н·м). В първия случай автомобилът ще ускорява до 100 км/ч за 6,5 секунди, а във втория – за 5,2 секунди. Всички двигатели ще работят с осемстепенна автоматична скоростна кутия.
Първият Toyota Supra се появява през 1978 г., а моделът на предишното поколение престава да се произвежда през 2002 година. Петият Supra, както и предшествениците му, запази оформлението на предния капак и задвижването на задните колела.
Money.bg