Европейският протест на българските шофьори…

“България СЕГА” – чикагското българоезично издание, широко информира още миналата седмица, чрез своето приложение “The Trucker’s Pages”, за повода и реалния израз на протеста от страна на българските интернационални превозвачи, които блокираха в четвъртък, 10-ти януари, Европейския парламент в Брюксел. В същия ден, в който заседаваше Европейската транспортна комисия, която обсъди мерките в проекто-пакта „Макрон“, по името на неговия инициатор – държавният глава на Франция. 

В протеста се включиха около 600 български превозвачи и техни колеги от Румъния, Полша и др.

Заедно с българските шофьори, които пристигнаха със самолет от летище “София”, както винаги с “пътни” платени от работодателя… а на площада ги очакваха десет български камиона, превърнали се “в трибуните на протеста”, още и български евродепутати, познати политици и транспортни лидери поддържаха мисията.

Въпросът пред всички беше дали ще се стопира приемането на спорните точки от проекта, които биха могли да направят неконкурентно-способен българския транспортен бизнес в Европа.

Български песни, танци, че и речи, разбудиха стопроцентно европейската дрямка /когато няма атентати/ и напомниха още веднъж, че има такава страна България, където се борят за своите, равни с европейските, правила и права.

Постигнат бе частичен, но в същото време стратегически важен успех. Очаква се окончателното цялостното решение на координаторите в Европейската транспортна комисия по пакета, след време… От тяхната позиция и тълкувания зависи продължението…

Сега никой не знае ясно как ще бъдат приготвени и гарнирани животворните програми, в които трябва да се отглежда бъдещото европейско транспортиране на всякакви материали и стоки. Промените са в три доклада – за командироването на работниците, за задължителното прекарване на 45-часовата седмична почивка извън кабините и за връщането на превозното средство на всеки 4 седмици. Някои части не са дори и приети и коментирани…

Според белгийския вестник “Le Soir”: “Шофьорите на камиони от Изтока, предимно българи, които протестираха пред Европарламента в Брюксел, виждат в предложеният от Европейската комисия нов пакт “Мобилност” опасността да бъдат направо изхвърлени от възможността да се конкурират със своите колеги от Запада.
Проблемът, който прозира от българската позиция е  този, че предложенията на френския президент Емануел Макрон са опасни по няколко причини: Те противоречат на свободното придвижване на хора, капитали, стоки и услуги. Под маската на загриженост за международните шофьори се прокарва протекционизъм, при който с не пазарни мерки западноевропейските транспортни фирми се опитват да се освободят от източноевропейските си конкуренти. Освен това по-високите изисквания към тези превозвачески фирми не само се поставя под въпрос икономическото оцеляване на повечето от тях, но и като цяло се оскъпят транспортните услуги, от което ще пострадат всички европейски икономики, не само тези в Централна и Източна Европа. И на края – това крие опасност от засилване на антиевропейските настроения. Появяват се поводи за разделение, който като цяло отслабват Европа.
“Български и румънски шофьори на камиони протестират срещу Макрон и пакета “Мобилност” –  коментира “Courrier des Balkans” (издание на френски език за региона на Балканите), като се съгласяват на по-малко права и заплащане, в интерес запазване на работата, на бизнеса, и това е целта на организираната от български шофьори на камиони демонстрация в центъра на Брюксел, подкрепена от техни колеги от Румъния, Полша, Унгария…”
В крайна сметка финалните твърдения стигат говорят, че сравняват сагата, която се оформя около транспортния бранш в Европа след появата на проекта “Макрон”, като въпрос на бъдещето му в Европа. Въпрос с неочаквано нови и мащабни измерения. Стига се до там, че става питане дали това не е вече конфронтация между пазарни принципи и идеите на своеобразен пост-социализъм, структуриран в прозападен дизайн, ново съревнование между свободна търговия и протекционизъм, между “стари” и “по-нови” членки на ЕС, при който старите и нови членки на Европейския съюз от двете страни на Желязната завеса от времето на Студената война, разменят някогашните си социални позиции… Може да се чуят и прочетат и мнения като саркастичните бележки в обществените медии, че “…сме свидетели на единствения в света протест досега срещу по-високо заплащате и по-добър комфорт в професията, изповядан от самия работник”…

Така след труда на създателя и неговите помощници и протестите на българските и на сродни транспортни организации срещу пакета „Мобилност“ в Брюксел, няма ясна представа какво е постигнато и какво предстои още по този трудно преодолим казус…
Очаква се окончателното решение на координаторите в Европейската транспортна комисия по поправките в трите доклада на пакета. Промените са в доклада за командировъчните на шофьорите, за които се предлага да са същите, каквито са за местните шофьори, втората – за почивката в кабините  – за която се предлага да става в хотелски стаи, и третата – за връщането на превозното средство на всеки 4 седмици в страната, където е регистрацията… Пакетът „Макрон“ не може да влезе за разглеждане от Европейския парламент, без да са приети, или не, поправките и да има ясни предложенията за гласуване решения при трите доклада.
Протестът беше мирен, нямаше затворени улици или затруднения в движението в белгийската столица. На площад „Люксембург“ в Брюксел превозвачите ни бяха подкрепени от наши евродепутати от всички политически сили, както и от транспортния министър Росен Желязков и др.
“Основният проблем в предвидения пакет е връщането на водачите и камионите в страната на регистрация. Това означава, че нашите превозвачи трябва да се приберат до България, независимо, че фирмата може да има бази в Европа”, каза изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи в България Димитър Димитров.
Друг текст, срещу който протестират нашите фирми е „равно заплащане за един и същи труд, на едно и също място. “При средна ставка 10 евро на час, това означава, че шофьор трябва да получи от българския си работодател 7200 евро командировъчни”, се говори в някои изчисления. Което крие, или ясно очертава, пътя на фирмата към фалит.
„Всички сме единодушни, че това е национална кауза и интерес. С общи усилия трябва да не допуснем тези протекционистки, лобистки текстове да унищожат един от най-работещите бизнеси в страната, като от това ще бъдат засегнати над 120 000 души у нас”, смята изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.
Oт своя страна транспортният министър Росен Желязков подчерта, че протестът „не е форма на натиск, а демонстрация на ясно и категорично послание против разделението на Европа на централни и периферни държави“.
И в самия край – какво? Въпреки “нощната тъма” покрила големите въпроси, без добри отговори, направо ни се разкрива все пак ПРЕДЕЛНО ЯСНО, какво огромно значение за нашето съвременно общество има професията на тези чудни хора, които са сменили уютен дом и любимо семейство с безкрайните маршрути по бетонни и ледени пътища и са превърнали своя живот в безплътен вятър!
Очакваме да видим, че каузата ни, припламнала в Брюксел, не е загубена, напротив – постепенно се изяснява и става по-близка и по-добра за повярвалите и пазещи любовта си към нея…
На практика – след гласуването в Транспортната комисия на Европейския парламент – пакетът ще постъпи за гласуване и в Пленарна зала… Оттам идва ред на Европейската комисия… Отново Европейски парламент … Съвет на Европа… дори, възможно е този път да надживее настоящият Европейски парламент и да се отправи по новата плавателна дестинация на очаквания новоизбран Европейски парламент.
За което отново ще Ви известим… Когато му дойде времето!

Клементо Ас
в. “България СЕГА”,
Чикаго