Зимните празници започват с настръхване на косите

halloween_300Вечерта на 31 октомври срещу 1 ноември наближава със страшна сила, а с нея и Хелуин, празникът на вещици, магьосници, вампири, привидения и други разни нечестивци.

За Хелуин (Halloween) американците трябва да благодарят на ирландците, които се преселили в Америка през втората половина на XIX век и разпространили празника на духовете в цялата страна. А преди ирландците древните келти са тези, които избрали датата 1 ноември за своята нова година, наречена Самхейн. Тя отбелязва края на лятото. До началото на ноември приключва събирането на реколтата, приближава студената, тъмна зима, която при северните народи винаги се асоциирала със смъртта.

Келтите вярвали, че в нощта срещу нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, търсейки живи тела, в които да се вселят и да поживеят още малко.

За да не станат жертва на мъртва сянка, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото може по-страшно, ¬ обличали животински кожи, надявайки се да изплашат привиденията, преминали отворената граница към живия свят. На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в домовете им.

Средата на IX век папа Бонифаций IV утвърдил 1 ноември като Ден на Вси светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. Така, католическата църква заменила езическия празник на смъртта с нещо по-приемливо. Два века по-късно църквата обявила 2 ноември за Ден на всички души, в който трябвало да се поменат не светиите, а обикновените мъртви. След години обичаите за тези три празника се преплели и слели в един ¬ Hallowe'en, който по-късно започнали да наричат Halloween. Празнуването на този ден по непостижим начин съчетава езическата мистика с християнската.

Древните келти вярвали, че за да прогонят злите сили, пристигащи от отвъдния свят, трябва да изглеждат по-страшно дори от самия дявол. Затова на Хелуин по улиците на западните градове тръгват пъстри карнавални тълпи, маскирани като вещици, духове, скелети и разни приказни герои.

Тиквеният фенер е неразделен атрибут, допълващ костюма на всеки участник в тези шествия.

Историята на неговото появяване разказва ирландската легенда за пияницата по прякор свидливия Джек.

Веднъж, в навечерието на празника на Вси светии, пред пияния ковач Джек, който седял в кръчмата, се явил самият дявол. Ковачът се съгласил да му даде душата си, но срещу халба бира. За да купи пиенето на дявола му се наложило самият той да се превърне в монета. Хитрият Джек сложил шестпенсовата монета в джоба си, там, където стоял неговият сребърен кръст. Измъчен от кръста, дяволът молел за пощада и Джек го пуснал, но преди това се спазарил за десет години спокоен живот за себе си.

Когато след десет години дяволът се появил отново, ирландецът в своята последна молба поискал ябълчица. Тогава дяволът стъпил върху раменете на Джек, за да стигне ябълковото клонче, Джек бързо надраскал върху кората на дървото кръст. Дяволът провиснал във въздуха и в резултат обещал, че няма да пипне Джек още десет години и изобщо няма да му вземе душата.

Най-накрая Джек умрял. Бог, разбира се, отказал да приеме грешния пияница в рая. Дяволът срещнал Джек на прага на преизподнята. “Не мога да взема душата ти” – казал той, изпълнявайки обещанието си. “Къде тогава да отида?” – попитал Джек. “Там, откъдето си дошъл” – отговорил дяволът. Наколо бил непрогледен мрак… Джек помолил за огънче. И дяволът бръкнал в огъня на ада, дал на Джек един тлеещ въглен и го пратил да се скита по света. Джек носел със себе си една ряпа. Изрязал средата й и сложил там въгленчето от ада – за да не го духне вятърът, и се отправил в своето вечно пътешествие. Джек Фенера и досега броди по земята, очаквайки Страшния Съд и се е превърнал в символ на прокълнатата душа.

В Ирландия и Шотландия страшните глави, в които после поставят свещи, изрязват от ряпа и картоф, а в Англия – от цвекло. В Америка местната тиква играе прекрасно ролята на Джек Фенера.

Тиквените фенери продължават да внасят закачлива загадъчност около шумните улични компании в специалната нощ срещу Деня на Вси светии

Затова и къщите в Америка се украсяват с тикви и сламени или царевични снопи. Дори има и къщи с надгробни камъни и скелети, стърчащи от тях…

Символът на този празник е тиквата. За фермите, които гледат предимно тикви, октомври е техният месец. Печалбите от този месец трябва да им осигурят препитание за другите 11. Такава е Didier farm в Buffalo grove. Тя предлага на своите посетители маса атракции. “Разходка” с трактор върху сено в ремарке, детска площадка, лабиринт от снопи, но ¬ това са само част от атракциите, предлагани от фермата. Хамбарът е превърнат в магазин за сувенири и пекарна за най-различни лакомства, направени от тиква.

През последните години Хелуин в Америка става все по-популярен и комерсиален. Всяка година американците харчат за него около 2,5 милиарда долара, без дори празникът да е официален. Повече от половината от тях ¬ за бонбони и сладкиши, а от това най-щастливи си остават безспорно децата.

И накрая не забравяйте: “Почерпи, за да не ти напакостя!”

Хората украсяват къщите си с най-различни видове тикви, чудовища, светещи духове и най-разнообразни стряскащи ефекти. Затова вечерта на „Halloween” улиците на Чикаго се събуждат.

Днес празникът е просто ден, в който можеш да се преоблечеш като телевизионен или приказен герой,  да „смениш” професията си и да почукаш на вратата на съседа, без да те гледа странно, можеш да се веселиш и да се шегуваш с познати, с една дума- истински да се забавляваш.

Споменавайки забавление, ето и нашите предложения за весел Хелуин тук в Чикаго:

• 10/26 D3 Entertainment, Surreal and Chicago Scene Present Dead Man`s Ball в Crobar –Вход $25
154 N.Kingsbury St., от 10 часа Chicago, IL 60622

• 10/26 Marco Carola & Christian Smith *Special Friday Detention Halloween Show* в Vision Nightclub
Вход $10, 632 N Dearborn, Chicago от 10 часа.

• 10/27 Monster house party в клуб „Мираж” 9823 Lawrence Ave, Schiller park, IL, 60176, с участието на DJ Jori (Techno), DJ Martin Stoy (Deep funky house), DJ Vassilis (Electro house), Kiril Nikolov (Tribal techno), специална награда за най-оригинален костюм (1-ва награда $100, 2-ра награда $50, 3-та награда $25), вход: $10 без костюм, $5 с костюм;

• 10/27 Neon Barbie Halloween Party  в Rednofive , 440 N. Halsted St. ,Chicago, IL 60622 от 9 часа

• 10/27 Seventh Annual Pimp and Ho Halloween Party в Crobar 154 N.Kingsbury St., от 9 часа
Chicago, IL 60622 – с участието на DJ Mixin' Marc и Nathan Scott. Облечете си най-смелите костюми, защото тази вечер ще бъдат раздадени парични награди на стойност $1,000.

• The Annual Nocturna Gothic Halloween Ball в House of Blues 329 N. Dearborn, Chicago от 11 часа, +18, цена $12

• 10/28 Детско Halloween парти в Църквата „Света София” от 12 на обяд – много награди, лакомства за всички, детска дискотека, специална награда за най-добър костюм

• 10/30 HALLOWEEN at Avangarde от 9 PM, 5241 N Harlem Ave, Chicago, Il, 60656 – парад на костюмите, награди за най-оригиналните

• 10/31 Monster mash Halloween party, 15 W Hubburd, Chicago в ресторант BELLA ROSA – безплатни подаръци на вратата, храна от заведението, конкурс за костюми: 1-ва награда $500, 2-ра награда – $250, 3-та награда $125

• 10/27 и 31 Sexy vs. Scary Costume Contest!  P.S. Chicago 1009 N. Rush Street, Chicago, от 8 вечерта, +21, Вход свободен

• 10/31 HALLOWEEN 2007 @ EXCALIBUR, 632 N. Dearborn, Chicago, IL,  8:00 PM – 2:00 AM

• 10/31 HALLOWEEN 2007 @ BAMBOO ROOM, 616 E. Golf Road Schau  , 8:00 PM – 2:00 AM

• 10/31 HALLOWEEN 2007 @ VISION NIGHTCLUB, 632 N Dearborn, Chicago, 640 N. Dearborn                                     10:00 PM – 2:00 AM

• 10/31 HALLOWEEN 2007 @ LE PASSAGE, 1 Oak Place, Chicago, IL,         8:00 PM – 2:00 AM

• 10/31 HALLOWEEN 2007 @ SOUND BAR, 226 W Ontario St, Chicago, IL, 8:00 PM – 2:00 AM

Катя ЗЛАТКОВА, в. “България Сега”