Бедствено положение в Калифорния

cafire_405 Горските пожари в Южна Калифорния започват да придобиват размери на едни от най-големите в историята на САЩ. На 23 октомври застрахователните компании са изчислили загуби от размера на повече от $500 милиона долара, което включва къщи, бизнес и разходи по стотиците хиляди хора, които са били евакуирани.  Това са само цифри от застрахованите, а тези които нямат застраховки ще увеличат  цифрата.

Пожарите в американския щат Калифорния обхванаха и унищожиха повече от 260 000 акра площ, което прави мащаба на стихията един от най-големите в историята на щата, предаде АФП, цитирана от Фокус.

Най-малко 16 отделни пожара горят в изсъхналите от рекордно ниските тази година валежи в степните области на щата, а вятър с скорост 60 мили в час разпилява огъня наоколо. Над 1 300 къщи са изпепелени, а почти един милион души са евакуирани. Местните власти съобщават за петима загинали и десетки ранени. Горските пожари унищожиха около 40 000 хектара гори и храсти, а също и исторически обекти в курорта Малибу.  Губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер обяви извънредно положение в пет града и поиска помощ от Пентагона и Националната гвардия.

Около 300 къщи са били унищожени от пламъците в град Ранчо Бернардо, на 40 км северно от Сан Диего. Пожарникарите съобщават за 100 други изпепелени къщи на още 40 км на север в град Фолбрук. Още 128 къщи изгоряха в района на Лейк Ароухед, на около 200 км източно от Лос Анжелис.

Над 500 000 жители на град Сан Диего в щата Калифорния бяха принудени да напуснат домовете си поради опасения от по-нататъшно разрастване на пожарите.

В град Ескондидо пламъците погълнаха 70 къщи, 50 – в Пауей и шест в Ранчо Санта Фе. Много къщи бяха изпепелени и в град Рамона. От там са евакуирани 35 000 души.

В писмо до министъра на отбраната Робърт Гейтс губернаторът Шварценегер призова за изпращането на всички въздушни системи за борба с пожарите, които са на разположение, за да помогнат в тази извънредна ситуация.

На помощ на пожарникарите, които четвърти ден се борят с огъня, бяха изпратени самолети и хеликоптери на крайбрежната полиция, както и специални самолети за гасене на пожари.

Буш прекъсна посещението си в Университета за национална отбрана, където трябваше да изнесе реч за войната срещу тероризма, за да изрази загрижеността си за пострадалите от пожарите. Часове по-късно президентът обяви, че ще бъде отпусната федерална помощ за седем от окръзите на щата. Той изпрати и експерти, които да се запознаят с обстановката на място. Един журналист дори предизвика президента Буш с предложение да върне войниците от Ирак, за да окажат помощ на бедстващите в Калифорния.

Пожарът в района на Малибу, града на кинозвездите и милионерите, е унищожил също няколко къщи. Сред унищожените от огъня сгради е една болница за животни и сградата, наречена "Ходж касъл", която е била собственост на музиканта Боб Дилън. Непосредствено в зоната на огъня са домовете на холивудските звезди Мел Гибсън, Памела Андерсън, певиците Барбара Стрейзънд и Бритни Спиърс, които са изключително луксозни и биха били много скъпи за възстановяване. Много магазини, ресторанти и други представители на бизнеса са затворили врати, като Jack in the box, Sempra Energy, Petco и Qualcomm. Най- засегнати ще бъдат застрахователните компании на All State, State Farm Mutual и Farmers.

Най- скъпия пожар в САЩ е бил през 1991 година в Окланд, в района на Аламеда и е струвал $1.7 билиона по това време. Започнал от запалване на тревата в Беркли Хилс и се е разраснал на 1000 акра, разрушавайки повече от 3 000 домове.

Следващия по материални загуби е пожарът в Сан Диего (25 октомври-5 ноември) през 2003, на стойност $1.1 билиона долара. През същия период в Сан Бернандино са пострадали от пожари в размер на $975 милиона. Осем от най-скъпите пожари са станали в Калифорния по данни на застрахователните агенции и два в щата Ню Мексико и Аризона.

Стела КАЛАЙКОВА, в. “България Сега”