Остров от боклуци расте в Тихия океан

trashedpacificnov03b_300Остров, образувал се от боклуци в Тихия океан, продължава да расте. Гигантското струпване на боклуци продължава да нараства в Тихия океан край бреговете на САЩ, между Калифорния и Хавайските острови.

Площта на острова е два пъти по-голяма от тази на щата Тексас, а масата на битовите отпадъци, 80% от които са пластмаса, е над 3,5 милиона тона, съобщава "Сан Франциско кроникъл".

"Айсбергът" от боклуци е от 50-те години. Всяко десетилетие площта му нараства 10 пъти. Да се премахне островът едва ли е възможно, единственият изход е хората да се откажат от употребата на пластмасови опаковки. Учените са установили причината за плътното струпване на боклуци.

През канализацията празните пакети отиват в океана, а теченията ги отвеждат до "боклучения" остров. Тъй като теченията текат в кръг, парчетата боклуци попадат в един вид водовъртеж и се събират на купчина на едно място. Районът, в който се трупат боклуците, е в неутрални води, встрани от основните плавателни маршрути. Евентуалното премахване на боклуците ще струва милиарди долари.

Освен това нито една страна в света не се наема да работи в неутрални води и да събира боклуците и на другите. Еколозите предупреждават за сериозната опасност, която боклуците представляват за обитателите на океана.

Птиците например по погрешка взимат парчетата пластмаса за храна, но парченца от опаковките засядат в храносмилателната им система и те умират. За разлагането на пластмасата са нужни десетилетия.