Предстои ли фалит на българските международни превозвачи?

Ще дойде ли в България с накривената си шапка “Фалитът на бранша”, или може да ни се размине?
Това разискваха на своето Общо събрание в Пловдив на 17 ноември, 2018 г, управата и членове на Съюза на международните превозвачи в България, в опит да се предотврати такова печално развитие на нещата.
Беше приета с гласуване декларация по отношение на регулациите в европейския пакет “Мобилност”.

“Готвените в Евросъюза промени спрямо бранша ще доведат до фалит на фирми” – тази прогноза се очерта твърде застрашително.

“Пакет за мобилност” стана любима мелодия за страни като Франция, Германия, Австрия и Италия. Той предвижда, например, шофьорите на товарни камиони от Източноевропейските страни да получават командировъчни като тези в Западноевропейските, а задължителната 45-часова почивка на седмица да прекарват в хотел…

Срещу това са не само българските международни превозвачи, а и колегите им от други страни на Източна Европа като Полша, Чехия, Унгария, Литва, Естония… Там също смятат, че това ще убие техния бизнес.

Участници в български шампиона по икономично придвижване Според изготвената декларация – “Само приемането на балансирани, недискриминиращи, пропорционални и практически правила, които отчитат секторните специфики на отделните държави-членки е ключът към намиране на подходяща формула за промяна на законодателството на ЕС”.

Разбира се, отстрани погледнато – какво по-хубаво от това, шофьорите да получат повече и по-достойно заплащане на своя труд? И то при по-добри условия…Но продължението е, че във всички страни на Европейския съюз има сериозен дефицит на опитни шофьори и според Съюза на международните превозвачи тези правила ще фалират фирмите в по-малките страни за да освободят работна сила, която ще бъде наета за същото, но във фирми от по-стабилния финансово Евро-запад.

Въпреки че, както знаем, европейските депутати отложиха временно, след инфарктно гласуване, приемането на пакета “Мобилност”. Сега предстои австрийското председателство, когато въпросът отново ще бъде на дневен ред. И едва ако не бъде приет при австрийците, Пакетът може да бъде отхвърлен при следващите “председатели” – Румъния.

На Общото събрание бяха дискутирани и други трудно решими ситуации.

В България също има недостиг на шофьори. Подготвят се договори с Украйна и Молдова – да се поканят 2 000 шофьори, повечето с български корени, които да запълнят пробойните.

В събота, 17 ноември, Съюзът на международните превозвачи в България направи опит  да предотврати "фалита на бранша"...Предстои решаването на въпроса за тотално поставяната тема за справянето с вредните отпадъци, където остарелите камион и автобуси се третират като найлонови торбички и пластмасови бутилки. Присъстващите се възмутиха –  “мястото им в нормативната наредба не е справедливо”.

Повдигна се и въпросът, без отговор, в чий джоб отиват “таксите” за всеки нов автомобил по 960 лева около 2500 лева за втора употреба… което правело 13 милиона лева.- за горе-долу 8-те хиляди автомобила, които се регистрират годишно.

Българските международни превозвачи взеха и решение накрая да съдят Министерството на околната среда и водите за новата подзаконова разпоредба за несъразмерно по-високи екотакси при стари автобуси и камиони…

Като заключение – “Фалитът на бранша” не е на дневен ред, но казусът не е закрит, борбата продължава!

Клементе Ас
в. “България СЕГА”,
Чикаго