По своите пътища Америка стигна много напред…

Повтаряно е много пъти, от всички се знае, “Американските пътища” са и фантазия, чудо… и жива реалност – огромни са артериите на гигантската страна, по които бурно протича най-мощната енергия по нашата планета… Почни три четвърти от товарите, стигащи постоянно на необходимото място, за да живее и се развива нашето общество, постигат това с най-солидното транспортно средство на съвремието – уважаемият господин работохолик – Камионът! Ето защо и трябва да сме благодарни на добрите пътища, спомогнали за това.

Щатите разполагат с най-съвършената на днешно време система от различни по своя вид пътища. На първо място – първокласните Interstate Highways (I) и US Highwaus (US). Почти всички те са направени с бетон. По тях се движи и най-големият поток товари, превозвани от тежкотонажните трокове.

Бетонът за настилката на тези стратегически пътища е избран поради няколко негови преимущества: здравина, дълговечност, невзискателност, издръжливост на огромния натиск от тежест и скоростта, при която става това… Слабите му страни са проблемите при поставянето му и ремонтите.

При асфалтирането след 8 часа всичко е готово, при бетонирането откриването на пътя става след няколко месеца работа. Но качеството си го заслужава.

Интересни и наистина мъдри са действията на Департамента по транспорта, който оглавява цялата процедура по строежа на даден обект. Преди да се започне става публичното му одобряване и приемане. Поканват всички жители на района да се запознаят с проекта и се изслушват. Всеки може да дойде и каже своето мнение. Умните съвети се прецизират и се внасят поправки.

Самият строеж започва с поставянето на “възглавница” – пясък и глина върху дъното, после два слоя асфалт и с особено внимание – монтажа на стоманената арматура с диаметър 16 мм. Главната магия е в това, че бетонът и стоманата, заедно, компенсират своите недостатъци… Най-атрактивният момент е заливането на арматурата от бетонна машина с внушителни размери. Строителите трамбоват след това с вибратори. След три дни направеното се пробва и ако не премине успешно теста – всичко се разбива и се започва отново.

Следват 7 дни без каквото и да е докосване до заливката, после в нови 7 дни по нея се пуска да преминава само лека строителна техника – за тренировка… Пълната готовност се обявява след 28 дни.

Бавно, но след това следва гарантиран четвърт век най-малко – без абсолютно никакъв ремонт. А много често се случва /при много добри строители/ и чудото на Хюстън и Далас, където бетонираните пътища през 1960-та година и днес са в отлично състояние.

В САЩ се стараят да правят пътищата си само с бетон. Не с асфалт. “Бетонаджий” са още китайците, японците, австралийците и някои страни от Европа… Очаква се, че при бетона някои пукнатини ще се появят след 34 години срещу 8 – при “компания” с асфалта.

А сега следва главното: добрият бетонен път иска добри пари. 1 километър бетонна настилка струва на Европейския съюз 6.9 милиона в доларов еквивалент. В САЩ този километър е за 5.9 милиона. А в Китай, където трудът е песен – 2.2 милиона!

И на края – само за вярващите хора /в статистиките конкретно/ ще предам следните и сериозни и куриозни данни от изследвания и преценки по най-различни показатели…

Според Европейската комисия по транспорта – по “свързаност на пътищата”, с други думи – най-добрите пътни мрежи, естествено е поставен като стопроцентов световен шампион “Транспортният отбор” на САЩ! И десетката /процентно/ изглежда така:

Най-добрите пътни мрежи:
1. САЩ             100
2. С. Арабия      99.3
3. Испания         99.0
4. Швеция          97.1
5. Ю. Африка     94.2
6. Германия       93.5
7. Мексико         93.5
8. Канада           93.4
9. Франция        93.4
10.Намибия       92.8

В друга класация – на сайта на “Световния икономически форум 2018”, виждаме подредени 137 държави според качеството на техните пътища. Чрез цифров показател от 1 до 7 Форумът ни представя своята преценка, която със сигурност ще смутни представите на мнозина. Но, това е положението. Вярващите може да прочетат следното подреждане:

Класация по състоянието на пътищата на държавите по света според “Световния икономически форум 2018”
1. Об. Араб. Емирати  6.4
2.Сингапур                 6.3
3. Швейцария              6.3
4. Хонконг                   6.2
5. Холандия                 6.1
6. Япония                    6.1
7. Франция                  6.0
8. Португалия              6.0
9. Австрия                   6.0
10. САЩ                      5.7

България е поставена на 93-то място с показател 3.4. Пред нас е Виетнам, зад нас – Лаос.

Разбира се, Емиратите имат шосейната мрежа колкото на един чикагски събърб и биха могли да я мият със сапун и парфюмират ежедневно… докато на Америка няма да й стигнат ръцете, при наличието на шосейна мрежа от 68 937 575 километра-а-а…

Клементе Ас
в. “България СЕГА”, Чикаго