Българското кино завладя Северна Америка

Българското кино… Споменем ли го, първата ни асоциация неизменно е златният му век, който и до днес буди умиление у всички и кара думите „Какви филми правехме някога!“, сякаш сами да звучат. Заглавия като „Време разделно“, „Крадецът на праскови“, „Опасен чар“, „Осъдени души“, „Куче в чекмедже“, „Козият рог“, „Оркестър без име“, „С деца на море“ и др. промениха живота не на един зрител и оставиха трайна следа в нашенската кинаджийска история.
После обаче настъпи паузата… Години наред родното визуално изкуство не беше насочено към широката аудитория и постепенно салоните из родината ни бяха затрупани единствено от чуждестранни продукции. Потърпевши от това бяха няколко поколения, израснали и закърмени с холивудските ленти, лишени от удоволствието да се докоснат до магията на нашенското майсторство. Училищата, макар и със съвсем добри намерения, се провалиха в начинанието си да запалят искрицата на интерес в учениците си, който гледаха на прожектирането на някои култови филми в часовете, като на скучно задължение… И така сякаш екранните ни умения, сръчност и талант изпаднаха в небитието, обгърнати от забрава.
Но когато една страна ражда множество даровити хора, особено в тази сфера, няма как слоевете насъбрал се прах да не се изтупат и продукцията ни да се възкръсне… Не, не просто да се възроди, а направо да подеме истински възход!
От няколко години киносалоните по нашите ширини се оказват дом за български филми, които от ден на ден, като че ли стават все по-добри и съвсем скоро може не само да догоним, но и да задминем шедьоврите на славните ни дни (Надеждата умира последна, нали?). Родните ни ленти не само се радват на голям интерес у нас, но и печелят сърца и награди и зад граница. А този хладен октомврийски месец, се оказа истински успех за тях, при това на хиляди километри разстояние, зад Океана, в Северна Америка.

Нека бъде кино!
Първо започнахме с отличията…
Безкомпромисният Ники Илиев спечели в Ню Йорк званието „Най-добър режисьор“ на International Film Felstival Manhattan. „Голямата ябълка“ не само оцени по достойнство „Нокаут или всичко, което тя написа“, но и направи труда на Илиев съвсем публично достояние, прожектирайки лентата в Producers Club Luis Pedron.
След този завиден успех настъпи истински фурор! Красивата актриса Яна Маринова обра наградите на West Coast Film Festival в Малибу. Маринова се качи на самолета с цели 3 трофея – за главна женска роля (за нейната игра), за най-добра комедия („Привличане“) и златна награда Elbert Lewis за саундтрак. Спокойно можем да гледаме на „Привличане“ като на дете на очарователната брюнетка, защото тя не само участва пред камерата, но също е съсценарист и продуцент. Но освен, че бележи точки на американска земя, филмът се радва и на популярност в цяла Азия, където съвсем наскоро беше разпространен. В момента Маринова е заета по снимките на македонската телевизионна комедия „Преспав“, която се снима в Скопие, а следващият продукт, в който ще участва и продуцира носи названието „Диви и щастливи“, а първите кадри вече са заснети в морската столица Варна. За него тя отново работи с режисьора Мартин Макариев, а пред камерата ще видим още Луиза Григорова, Александър Сано, Дария Симеонова и Димо Алексиев.
Вездесъщи сме и в Канада!

След като видяха и чуха за труда ни в Страната на неограничените възможности, дойде време да се насочим на Север… към Канада. Там определено знаят за нас, след като си поделяме с тях ослепителната Нина Добрев – дете на три страни и два континента, изписала името българско на холивудския връх. Но, всъщност, не тя е темата, за която ще говорим. Сега на дневен ред е European Union Film Festival, който се завръща отново в Торонто с пълна сила. От 8-ми до 22-ри ноември 2018г. посетителите на града имат уникалната привилегия да станат свидетели на една пъстра палитра от жанрово разнообразие.
Четиринадесетото издание на вече познатия и утвърден културен формат ще се открие с… фанфари… българският филм „Вездесъщият“ на режисьорът Илиян Джевелеков. А в ролите откриваме Велислав Павлов, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Михаил Мутафов и Тони Минасян. Припомняме, че тази година лентата беше обявена за българското предложение за 91-вите награди „Оскар“ за чуждоезичен филм и досега е обрала редица награди от близо и далеч.
В центъра на сюжета стои главният геой Емил, който е писател и шеф на рекламна агенция. Един ден той се впуска да следи и шпионира семейството, приятелите и всички около себе си с помощта на скрити камери. Започналото като безобидно и невинно хоби бързо се превръща истинска мания и завършва като същинско бедствие, защото в процеса Емил злоупотребява с привилегиите и властта си, но накрая сам разбира, че съществуват тайни, които е по-добре никога да не бъдат разбулвани.
Реализираната през 2017 г. продукция наброява цели сто и двадесет минути, като обещава всяка една от тях да си заслужава зрителското внимание. Премиерата в Торонто ще се състои на 8-ми ноември (четвъртък) т.г. в The Royal Cinema. Желаещите да посетят откриващият фестивала филм трябва да са заели седалките си в 20:30 ч. на адрес: 608 College Street, Toronto, Ontario M6G 1B4.
Това са успехите на българските продукции още преди дори да е завършила тази календарна година, а време има!
Постепенно, но сигурно, отново си връщаме онези отминали позиции, като доказателство за това е, че киносалоните в родината се пръскат по шевовете за българските филми. А влезлите като любопитни посетители, излизат като удовлетворени любители.
Успех!

Стелиян СТОИМЕНОВ
в. „България СЕГА“