Още една българска следа в Холивуд

Холивуд винаги е бил притегателна силна за хората по широкия свят. Окъпан в светлините на прожекторите и обещаващ шеметна слава за силните и талантливите, той се е превърнал в мерило за успех и легендарен връх, към който се целят човешките амбиции. На година в Лос Анджелис пристигат, ако не хиляди, то поне стотици преследвачи на блянове, решили да опитат късмета си и да се борят за своите мечти и знаменито бъдеще. Някои успяват, на други късмета така и не се усмихва. Но едно е сигурно – българското присъствие в меката на киното вече оставя сериозни следи във филмовата индустрия.
За най-голям роден успех, макар и да си я поделяме с Америка и Канада, считаме чаровната Нина Добрев, която прославя името на страната ни зад океана, а съвсем наскоро дори даде, но и получи, няколко урока по български сленг пред камерите на Vanity Fair. Но днес няма да говорим за нея, днес ще насочим вниманието ви към друга обаятелна нашенка, която вече е започнала пътуването си по киноекраните.
Името й е Илиана Райковски, също така известна като Ili Ray. Запомнете го, защото по най-голяма вероятност ще срещнете лицето й по телевизията… което всъщност е гарантирано, след като от 9-ти октомври вече е част от семейството на телевизия CBS, участвайки в сериала “FBI”.
Но преди да пристигне в Холивуд, за да стане актриса, нашенката завършва  първа специалност Политически науки, при това с най-висока степен (Summa Cum Laude) в университета DePaul, а втората  е Комуникации. Естествено е да мисли, че пътят й е предначертан и ще я отведе към кариерата на адвокат или политик, но все пак за допълнителни кредити записва и класове по драма. 
Съдбата следва собствения й план и тя получава стипендия към офиса на президента Барак Обама, но поради конфликт касаещ класове й в Чикаго не успява да замине за Вашингтон и започва работа в офиса на сенатор Дик Дърбин.
Докато изпълнява служебните си задължения към офиса на сенатора, междувременно Илиана подава и документи за адвокат, но и за сценарист към престижния университет “Northwestern“, намиращ се в Чикаго. Така тя се оказва един от одобрените след интервю студенти, наброяващи едва двадесет и двама души.
Така през 2016 година, артистичната Илиана, която от шестгодишна възраст свири на бащината цигулка, печелейки престижни награди, изненадва всички с решението си да замине за Холивуд. Променила посоката на своето битие, оставяйки засега настрани правото и политиката, тя се насочва към най-голямата си мечта, зародила се в нея още от дете.
И сега след две години в престой в Града на ангелите, упоритостта и волята й, заедно с класовете по актьорско майсторство в университета и училищните изяви, й се отплащат и тя успява да си намери мениджър, който е впечатлен от таланта й. И ето, че се ражда Ili Ry – артистичният й псевдоним, с който от 2017 г. се изявява във филмите „Bodied” и „Penny Sucker“ (Short), а също така и в сериали от ранга на „Закон и ред: Специални разследвания“ („Law and Order: Special Victims Unit), както и “Complicated”. A сега и в чисто новия сериал на голямата американска телевизия CBI, който обещава мистерия, драма и криминале в едно.
Илиана вече е член на AMPTP на Холивудския съюз, а ние можем само да й стискаме палци и да й се радваме, пожелавайки й успехи и занапред.
А кой знае, защо някой ден да не се окаже, че звездата й е оставила сериозна диря и дори се е кръстосала с тази на Нина Добрев?
Какво предстои на Ili Ray тепърва ще разберем, а до тогава пускаме да гледаме “FBI”!

Ако искате, можете да последвате Илиана Райковски в Instagram: ili.ray

Стелиян СТОИМЕНОВ
в. „България СЕГА“