Не е като да няма… Камиони само да искате!

В края на септември почти необятната вече армия инженери и други специалисти в транспортните компании – шофьори, диспечери и пр. имаха възможността да видят на едно от най-атрактивните авто-ревюта в света – ” IAA 2018″, с което се слави Германия, регулярна, но и екзотична техника от цял свят. Това е мястото, където може да се видят висшите достиженията на съвременната индустрия на големокалибрения транспорт, който понякога стряска с буйния си растеж и завоевания…

Най-убедителен беше гигантът “Daimler”. Концернътн показа броеница от камиони, които произвежда в различни страни.

1. “Daimler” изложи един огромен бетоновоз върху петоосното шаси Freightliner 114SD. Неговата комплексна маса достига 37.6 т. Бетонната му установка на американската компания Alliance Concrete Pump може да издигне бетонната смес до 65 метра.

2. Интерес предизвиква Freightliner Economic, който се различава от европейския Mercedes Economic по оформлението на предната част, има двигатели Detroit Diesel /350 к.с./ и автоматическа трансмисия Allison.

3. А това е училищен автобус, само че вече… електрически! “Електрическото” не се забелязва, но този 12-метров труженик има електромотор с мощ от 236 кВт. Обемът на литиевойонните батерии е 160 кВт.ч., което осигурява 160 км. с едно зареждане.

4. Електрическият японски E- Fuso Vision ONE има тегло 23 тона. Не малка част от него съставляват батериите с гарантирани 350 км. от едно зареждане.

5. Показан бе и тежкият влекач на Бразилското отделение на Volkswagen.
Constellation 33440 е с 440 силов дизел MAN и 16-степенна автоматична ZF. Автовлакът на този влекач може да стигне до 125 тона.

6. Хибридният Volksbus e-Flex побира 65 пасажера /25 седящи/. Неговият електромотор има мощ 260 кВт, получава енергия от батерии с обем от 80 до 400 кВт.ч. Зарежда се и с 1.4 литров турбомотор от 108 к.с., работещ с бензин, етанол или метан.

7. И “Германската Велогазела”… Това е електрически веломобил и прицеп с алуминиеви контейнери. Конструкцията може да превози до 500 кг. на 20-30 км.

Клементе Ас
в. “България СЕГА”,
Чикаго