Чудовищна буря приближава Флорида и Алабама

Два американски щата – Флорида и Алабама, обявиха извънредно положение, след като към тях се приближава ураганът „Майкъл“. Властите обявиха, че в Северна Флорида това ще е най-мощната буря от десетилетия.
Очаква се нивото на морето да се покачи с 3 метра и половина и да паднат валежи от 300 литра на квадратен метър. „Майкъл” в момента е ураган от първа степен с постоянни ветрове със скорост 130 километра в час.
Докато достигне американския бряг в сряда, той ще набере сила и вероятно ще достигне втора или трета степен. Ураганът вече взе повече от 10 жертви при преминаването си през няколко карибски страни.
Губернаторът на Флорида Рик Скот заяви в понеделник вечер:
„Утре може да бъде твърде късно за вземане на решения“.
Скот описа бурята като „чудовищна“ и „масивна“. Експертът по урагани Рик Наб заяви: „Майкъл може да бъде един от най-лошите урагани, удряли някога Флорида“.
Скот обяви извънредна ситуация в 35 окръга и помоли президента Доналд Тръмп за помощ. Държавния университет във Флорида обяви, че ще затвори врати от вторник до петък тази седмица.
„Вземете това предупреждение сериозно и пазете семейството си в безопасност. Знаем, че една буря като Майкъл може да бъде опустошителна и смъртоносна“, каза Скот от окръг Бей в понеделник, цитиран от USA Today.
Губернаторът на Алабама Кей Айви обяви извънредно положение в щата
“в очакване на широко разпространени прекъсвания на електрозахранването, щети и отломки, причинени от силни ветрове и пороен дъжд, свързани с урагана Майкъл”.
Майкъл е седмият ураган за сезона на ураганите в Атлантическия океан за 2018 г.

Източник: USA Today