За Илон Мъск, неговите камиони и работна норма от 120 часа седмично…

Електромобилите на “Тесла” са пред прага ни
На 17 ноември 2017 г. “Tesla” организира първата презентация на своите електрокамиони, които вече ще произвежда. Станаха известни техническите характеристики на камионите “Tesla Semi”. С едно зареждане на акумулаторите, камионът изминава 800 километра. Без товар може да вдигне до 100 км/ч за 5 сек., а при пълен товар от 36 тона – за 20 сек. Пълното зареждане изисква 40 минути. През януари 2018-та в Калифорния вече се направиха и изпитанията на общо използваните в САЩ пътища. В “Тесла” вече е набрано солидно количество предварителни вноски от по 20 000 долара за камионите, които ще бъдат доставяни от 1 януари 2019 г.
“Тесла” вече плътно е покрила територията на САЩ със станции за бързо зареждане на електромобилите “Tesla Supercharger”. И не само на САЩ, а още и в Канада, Европа, Азия… Създаден е и специален уред свързващ стотиците станции и показващ най-преките пътища до тях, позволяващ да се планира перфектно предстоящ маршрут. Те обслужват всички електрокамиони, произведени във форматите “Tesla Model S”, “Tesla Model X” и “Tesla Model 3”.
Разработената от Компанията мрежа от бързо зареждащи станции – “Tesla Supercharger”, е създадена за свръхбързото зареждане на всички модели – от най-малките до най-големите транспортни електроколи. Това позволява зареждането на АКБ електромобилите на “Tesla” за 20 минути до 50%, за 40 минути до 80% и за 75 минути до 100%. Докато в “домашни условия” зареждането до 100% на акумулатор с батерии 75-90 кВт.ч, при мощност на зарядното устройство в 11 кВт и трифазно включване би заело 8 часа, то при обичайна розетка с мощност 3 кВт процесът ще изисква 4 пъти повече време. 
Сега “Tesla” владее най-голямата мрежа от бързо зареждащи станции в света. “Tesla Supercharger” й създава преимущества в сравнение с всички други конкуренти, които произвеждат електромобили. Още един плюс е, че тези станции за бързо зареждане не се смятат за печелившо звено, а само като инфраструктура, допълваща автомобилния бизнес на Компанията.
С песен и автомобил “Тесла” – в Космоса!

Вторник, 6 февруари 2018 г., Илон Мъск един от най-атрактивните човеци живели, и живеещи, на нашата планета, притежател и ръководител на две изключително популярни в последно време компании “Tesla” и “SpaceX”, съобщи, че е изпратил към Марс, според него успешно, своята лична лека кола с ракетата “Falcon Heavy”…  На кормилото на произвеждания от “Tesla” електромобил, в ролята на самия Мъск, седял манекен в скафандър…

Но вместо възторг мнозина специалисти в космонавтиката се отнесоха скептично към събитието. Те го причислиха повече като достижение на компютърната графика, която като че вече може всичко. Може да представи и “космическите събития” в желаната, а не в истинската им светлина… В случая “февруарската промоция” била необходима на Илон Мъск за привличане на допълнителни инвестиции към “Teslа” необходими за едно абсолютно земно дело – бързото разгръщане на производството за транспорта с нови енергийни източници – електричество, водород, и… по възможност, безпилотници…
Милиардерът и изобретател се оказа и майстор на рекламата: той придружи кампанията със следните думи, които обиколиха света: “Съдейки по всичко автомобилът вече превзема и Космоса!”. И по-нататък излагаше своите амбициозни планове – как неговите електронни автомобили ще летят около слънцето – приближавайки се ту към Земята, ту към Марс, и по време на космическите разходки в салона им ще звучи песента на Дейвид Боуи “Space Oddity” /„Нещо необикновено в Космоса“/.
Е, кой не би си купил и возил на такава кола и тук, на Земята?
После се случи нещо неочаквано и почти немислимо…
На 7 август главата на компанията-производител на електромобили “Tesla” написа в своя “Туитър”, че обмисля промени формата на собственост в Компанията и тя няма да е вече публична /Няма да се търгува на борсата/.
При това Мъск назовава и цената, по която ще купи акциите – по $420 за акция. С 20% повече от тогавашната им пазарна стойност.
Да. Първо съобщи, че сам ще изкупи цялата „Тесла”, после след две седмици се отказа…
Неговото артистично непостоянство, или болезнена “разхвърляност”, са ужасяващи, но възможно е и те да са белезите на неговата уникална гениалност.
Възможни са и други причини.
Например, той смята че си е осигурил финансиране за да купи акциите… Но Суверенният фонд на Саудитска Арабия или има къса памет и не си спомня такъв договор, или то е било кошмарен сън за недоспиващия си Илон?
Тогава някои членове на Съвета на директорите на “Teslа” се задавили от ярост, както и тези от Комисията по ценните книжа и борсата. Мъск просто не ги уведомил за нищо, а бил длъжен да го направи.
Комисията веднага дава Мъск на съда и започва моментално разследване, а не след месеци и години както по други добре познати нам страни… за да се изясни дали Мъск е направил опит за манипулации в бъдеще чрез придобитите акции към очаквани инвеститори. В първия ден след публикацията в “Туитър” акциите на “Тесла” скачат с  11%, но след настъпилата бъркотия падат долу…
Говори се, че ръководното място на Мъск в “Тесла” става вакантно, но той ръководи още и компании-производители на космическа техника “SpaceX”,.  Основател е на “PayPal”, “SolarCity” (производител на слънчевите батерии), на “Neuralink” (компютърен интерфейс), строителната компания “The Boring Company”… Става сложно.
Самият той се изказва саркастично: “Ако Вие познавате някой, който би се справил по-добре с моята досегашна роля – моля, обадете ми се! Тя ще бъде негова… Има ли някой по-добър? Аз му предоставям браздите на управлението веднага!”

“Тесла” и Илон Мъск са отново на терена!
От сериозните финансови институции долетя прогнозата: “Tesla” като че изживява последните си години?”
Но в края на краищата разследваният от Американската комисия по ценните книжа и финансовите камари (SEC) Илон Мъск просто сключи досъдебно разбирателство с Надзорния орган: съгласи се да плати глоба от 20 милиона долара и отстъпи за 3 години председателското място в Съвета на директорите на “Tesla”, но запазвайки своя пост на Генерален директор на Компанията и “без да признава своя вина”!
SEC счита, че Мъск, чрез изявленията си в обществените медии, че ще купи всичките акции, действително може да е въвел някои инвеститори в заблуждение, но после той не предприема нищо за реализацията на своето намерение…
Един мъж винаги на Първа линия
Илон Мъск – интересна е жизнената и професионална одисея на един от най-известните бизнесмени и герои на новите идеи в транспортната сфера на нашето съвремие и бъдеще.
Сред мащабните иновации на Мъск са електромобилите “Tesla” и космическата програма “Space”. Той обещава и още една революция в транспорта – високоскоростният влак  “Hyperloop” на магнитна възглавница… готви се също така и да колонизира Марс!
И така: Транспорт и революция в автомобилостроенето, изкуствен интелект, космоса, програмно обезпечение, биотехнологии и медицина, енергетика, платежни операции…

Какво още?
А-ха-а-а…

Жените! Дом и семейство, Обществото?
Откъде той долетя при нас?
От Претория, Южна Африка. От стотици прочетени книги с научна фантастика и такава една скучна материя като електричеството. После идва Онтарио – Канада и Пенсилванският университет в САЩ…
Първите фирми, в които влага своята млада, но вече видима гениалност, са “Zip2″и “Compaq”, занимаващи се с програмно обучение през 1999 г. През 2002 г вече продава основаната от него “PayPal” за 1,5 млрд. доллара, от тях 31 годишният бизнесмен получава лично свои 165 милиона…
… И ето какво прави той с младежките си милиони: прониква в “Tesla”!
Макар и да не е сред основателите на “Tesla”, тази гигантска корпорация винаги се свързва с неговото име.
След  продажбата на “PayPal” Мъск влага своите 165 млн. долара в “Tesla”, в космическата “SpaceX” и компанията за слънчевата енергетика “Solar City”.
Стана водещият в Съвета на директорите на “Tesla”,  а през 2008 г., пое цялото управление на компанията, сядайки в креслото на Генералния директор.
Много жени, много деца и чудновати несрети в личния живот…
Жени се три пъти. Два пъти за втората си жена. Първата пишела книги и раждала деца. За осем години – четири на брой. Не е за вярване какъв енергетичен вулкан, бълващ дух и сили е този Илон, който е бил като умният клоун в цирка, когото цял свят гледа как се катери на много места и понякога пада.
После се жени с британската актриса Райли, с 15 години по-малка от него. След година се развеждат, след другата година отново се влюбват и женят. След нова половин година Мъск подава второ заявление за развод, но през нощта става и призори е пред адвоката да си вземе документа обратно. След няколко месеца пък актрисата подава заявление… и не си го прибира обратно.

Така Мъск, за щастие или нещастие на човечеството, остава сам със своята чудовищна работоспособност. “Говори се – пише негов биограф, – че имало периоди, когато той спи в офиса си, мие се под душа на една благотворителна организация на другия тротоар на улицата и се храни само с пици, които му носят от близкия китайски ресторант. През 2010 год. Мъск съветва начинаещите бизнесмени да работят по сто часа седмично и откровеничи пред репортера на “New York Times”, че той сам е “копал по 120 часа” и е преборвал безсъницата с песен, щипане по бузите и леки крошета в челюстта си, което свършвало прекрасно поставената задача”.

Клементе Ас
в. “България СЕГА”,
Чикаго