Моторни вести

Водородният камион на “Hyundai Motor”

В тези последни дни на септември 2018 година, медиите с “моторна тематика” разпространиха едно съобщение, което може да се впише като “историческо” в следващите години. В него се казва: “… по време на тазгодишното изложение в Хановер, “Hyundai Motor” обяви, че компанията е подписала меморандум за разбирателство с швейцарската компания “H2 Energy”, според който за период от 5 години, с начало следващата, автомобилната марка ще достави 1000 от изцяло новите си камиони с водородна електрическа задвижваща система. /”Блиц”/.

… Като че днешният ни технологичен свят удвоява усилията си да открие и тръгне по пътеката на по-чиста и благодатна енергия, отколкото настоящата. Съобщава се, че електрическият резервоар за
водород на транспортната машина ще бъде с вместимост от 32.86 килограма при налягане 350 бара, като необходимото време за неговото презареждане ще е… до 7 минути!!! Което събаря високата до сега стена от дългото време за презареждане по време на маршрута.

Системата горивни клетки на електрическия камион на Hyundai, с неговите 8 резервоара, е с мощност от 190 кВт и автономността му се очаква да бъде около 400 километра.

“За пореден път ние напредваме в областта на технологията с горивни клетки в автомобилната индустрия с днешното анонсиране на нашата амбиция да пуснем в продажба електрически водороден камион за първи път в света”, коментира Ин Чеол Ли, изпълнителен вицепрезидент и директор на подразделението “Търговски автомобили на Hyundai Motor”.
„Ние ще продължим да търсим възможности за разширяването ни и на други пазари, като внимателно следим множество фактори, като инфраструктура за презареждане и правителствени политики”, допълни той.

Китайското  “Volvo” атакува световния автопазар!

Китайсият електрокросовър "Geely Eugrano GSe" Знаете ли, че Китай е вече №1 в производството на електромобили в света? Знаете ли, че Китай сега се намесва и в надпреварата при електрическите кросовъри, където в момента първи са “Jaguar i-Pace” и “Tesla X”… но китайците ги предлагат с далеч по-достъпни цени!?

“Geely Emgrand GSe” е новият евтин китайски електрокросовър. Той може да отмаха 460 км с едно зареждане на своите акумулатори. Беше пуснат на пазара от началото на тазгодишния юни. Цената му е 17 100 щатски долара.

Погледнато реално, китайците като че не са се замисляли много за външния вид на своето произведение. Но вътре са го направили удобен лесен и сигурен за управление – многофункционален волан и инфотеймънт система. А на покрива има панорамен люк, система за освежаване на въздуха, безкабелно зарядно за мобилни устройства и… гласово управление.

И нещо много приятно: ако карате с 60 км. в час – ще се доберете до около 500 км от мястото на старта! С едно зареждане. Ако надувате скоростта – ще минете 350-400 км.

Задвижването на “Geely Emgrand GSe” е от един електромотор с мощност 160 к.с., акумулаторът е литиево-йонен с тегло 380 кг.

“Интересно ще е да видим – разсъждават специалистите, – дали опитът, натрупан с развитието и пускането в серийно производство на китайския автомобил, ще бъде използван и по-нататък в новите екологични модели на Volvo, която компания, за голяма изненада на някои, също е… китайска.“

“Volvo” е латинска дума, която у нас се превежда като “търкалям”. Основана е в Гьотеборг – Швеция през 1927 г. с идеята да произвежда автомобили, автобуси и камиони. През 1999 г. е купена от американската “Ford Motor Company” и става част от тяхната “Premier Automotive Group”. После следва… следващата продажба, след която “Волво” се търкаля чак до Китай.

“В момента – както пише в документите, – марката е собственост на китайската “Zhejiang Geely Holding Group Co”., Ltd. Около 60 процента от продажбите са за Европа, 30 процента са за Северна Америка и останалите 10 процента за останалата част от света”.

Клементе Ас,
в. “България СЕГА”,
Чикаго