Тръмп загази – адвокатът му призна за незаконни плащания заради секс афери

Американският президент Доналд Тръмп със сигурност е преживял много неприятни часове през последното денонощие, след като федерален съд осъди по 8 обвинения бившия ръководител на президентската му кампания Пол Манафорт, а бившият адвокат на Тръмп – Майкъл Коен, обяви пред съда, че настоящият държавен глава на САЩ му е наредил да извършва незаконни плащания по време на кампанията през 2016 година.
С думите си пред съда Коен се призна за виновен в нарушение на федерални закони относно харченето на средства от предизборна политическа кампания, уточнява лявото британско издание The Guardian. Юристът обаче обяви, че му е било наредено да направи въпросните плащания – от Тръмп.
Бившият адвокат на Тръмп призна, че е извършил плащания на порнозвездата Сторми Даниълс, както и на Карън Макдугъл, бивш модел на Playboy. На Сторми били дадени 130 000 долара, а на Макдугъл – 150 000. Плащанията към двете са били направени, за да мълчат за сексуалните си връзки с Тръмп. Милиардерът обаче отрича да е знаел за тези плащания.
Сега Коен може да влезе в затвора за срок от 3 до 6 години пред три до шест години затвор, след като се призна за виновен и във финансови и банкови измами и укриване на данъци (4,3 млн. долара в срок от 5 години, като не е платил 1,3 млн. долара дължими данъци, а не е декларирал и ипотека за 14 млн. долара), пише Агенция “Фокус”. Коен се съгласи да не обжалва, ако присъдата е от 46 до 63 месеца.
Въпреки че признанието на Коен пряко обвинява Тръмп във федерално престъпление, той още не може да бъде обвинен заради имунитет. Той обаче би могъл да бъде подложен на процедура по импийчмънт, ако демократите спечелят контрола над Конгреса през ноември.
Обвиненията срещу Коен, макар и да не са свързани с разследване за руската намеса в изборите през 2016 година, могат да го накарат да сътрудничи на разследването, водено от Робърт Мълър. Засега бившият адвокат на Тръмп отказва да сътрудничи на Мълър по този въпрос.

Actualno.com