В надбягването по пътищата с големите камиони, Европа не я бива…

Дългата дискусия за дългите автовлакове в Европа край няма… В Германия и Холандия вече десетилетие си живеят кротко със станалите вече за насмешка “Еуро-комби”, състоящи се от три части – комбинация от влекач с полупроцеп и допълнителен процеп зад него…

Австралийският световен рекорд при автовлаковете - 112 ремаркета, 1474.3 м. дължина, 1300 тона товарИ ето, че тези дни се оповестиха и опитите на Испания за решаването на този проблем.  Появиха се фотоси и филми, на които е запечатан автовлак, състоящ се от мощен влекач Scania с прикачените му части… Той е с 31.7 м дължина и максимална товароспособност до 70 тона.

Въпросителното е, че с това дело се е заел производителят на скромни по своите размери камиони – компанията Seat, но всичко друго е невъзможно, тъй като тя е вече единственият по-крупен автофабрикант на страната, след фалита на другите фирми.

Тестовете са правени между Сарагоса и щаб-квартирата на Seat в Мартореле – близко до Барселона. Задачата им е била да се установи, че при такъв транспорт може да се намали с около 20 процента замърсяването на въздуха с вредните газове. Очаква се евентуален успех да помогне и за съкращаване наполовина количеството тежки камиони по пътищата. И всичко това трябва да допринесе за по-висока ефективност, екологична отговорност и безопасност.

  Европейските мащаби на "испанския експеримент" - 31.7 метра дължина и 70 тона товарЕвропейският съюз, обаче, все още не може да приеме решение за легализацията на споменатите автовлакове главно защото ще са необходими твърде много средства за приспособяването на някои пътни участници към новата обстановка.

… И вече все по-ясно се очертават някои разлики между “Стария континент” и, примерно, Австралия, където държат световния рекорд при автовлаковете, за което стана дума в една предишна публикация в рубриката “THE TRUCKER`S  PAGES” на  в. “БЪЛГАРИЯ СЕГА”, Чикаго, бр. 687 от 19 юли 2018 година.

Клементе Ас
в. “България СЕГА” Чикаго