Как Перник осигурява пътя… от Чикаго и назад!

Има хора по нашия свят, които колкото и пъти да срещнете, където и да ги срещнете, както и за каквото да ги срещнете – все ще го преживеете и запомните като светъл лъч, свежа благодат, като крепка канара, която здраво те подкрепя в точното време, по точното събитие… И няма никакво значение дали този човек е по-мъдър или е на твоя ум, на твоите години или е от друг набор, мъж или жена, твой “градски”, “селски” или е от островите Фиджи…
Било е необходимo, ако щете – “писано е било”, и той Ви е изпратен. За Спасение на човечеството… или за да си върнете от локвата събулата се обувка.
Помнете тези хора. Фактът, че ги има ще бъде винаги добрата мелодия на Вашия живот! Естествено, ако и Вие сте от тях.
***
На Витоша - с деца, за които се полагат специални грижиВ Чикаго се срещнах с един такъв човек, перничанин, който караше камион.
Бог знае защо това стана точно по времето, когато бях затънал в мемоари и интервюта, обзори и преразкази, репортажи и биографии, в чикагските истории от времето на Алеко Константинов до търкалящата се четвъртинка на 21 век. Насъбраният литературен и исторически материал стана Първият том от нещо, замисленото в три части… Беше толкова много, че компютърът ми се беше задавил и разбъркал програмите си – съответно и вписаните в тях материали за 12-те училища, църкви, компании, художници, футболисти, търговци, адвокати и артисти във външната столица на България…
И тогава – просто с по две разменени думи, Марти стана Техническият редактор на 300-страничното илюстровано, луксозно издание, в голям формат “CHICAGO – БЪЛГАРСКИЯТ ГРАД” – може би първият опит на една българска диаспора, от вече многото по света, да представи пътищата на своето развитие. Марти беше прекрасен тип от онова ново поколение, което свободно крачи по високите стъпала на съвременната фантастична технология, и в същото време носи в сърцето си Христовата вяра, която го е изградила като кристално почтен и честен човек, рицар на дадената дума, със сърце пълно с доброта и любов към хората.
По време на съвместната ни работа разбрах, че той е и един всеотдаен в труда си човек. Във всеки труд, който започва! Огромна част от заслугите за създаването на “CHICAGO – БЪЛГАРСКИЯТ ГРАД” са негови. Жалко, че проектът не беше изпълнен докрай.
***
МАРТНИН ЕВГЕНИЕВ с колеги от Благотворителната организацияС огромна радост се срещнах отново с Марти, вeче в България, и сега той беше в прекрасната компания на две дами, една от които неговата съпруга Ирина, която веднага ми заприлича на нашите олимпийки от художествената гимнастика. Оказа се, че е професионална балерина. Завършила Националното училище за танцово изкуство в София, където тренираш по 8 часа дневно… Ирина е играла балет в Софийската опера – в „Кармен”, „Спящата красавица”, „Лешникотрошачката”, „Баядерка”. В Америка я видяхме в „Чикаго  балет”, в „Кой го е грижа”, „Мечта – дете”, отново в „Спящата красавица”…
Втората дама с нас бе доста мълчалива. Добра дама. Името и е Ая и тя седеше с достойнство в свята кола, движеща се с една майчина сила, понякога и бащина…
И дойде време да надникнем към старата, нова, професия на Марти. Сега не кара камион. Сега проследява пътя на камионите в САЩ – от Чикаго и назад… Но от Перник!
Видях го щастлив, спокоен, уверен…Той днес е един от онези дългоръки оператори, които могат от работния си компютър в Перник да устройват и командват онези операции, които преди години са се вършили с далечни и дълги пътувания, пращани са били на работа по далечни места много хора.
Марти днес е оператор в малката транспортна фирма на Симеон Литов в Чикаго. Неговият офис е у дома му, в ония град – при своите най-близки хора и приятели. А търговските и транспортни връзки, които държи в ръцете си са Чикаго, Лас Вегас, Маями и Орландо, Флорида… и къде ли не още!
Добрият диспечер може да намери винаги добър за транспорт товар. А когато го прави от България, това е свързано и с добри икономии.
Сигурен съм, че транспортният диспечер Марти е абсолютно същият безупречен работник и стопроцентов специалист както Техническият редактор на крупното българско издание в Чикаго. Благодарение на своя предишен и пряк опит в Чикаго, той успява да намира и се договаря безпроблемно със стотици клиенти, които трябва да разпратят своето производство или да организират съответния реекспорт.
Мартин Евгениев помага от далече, от България, но сигурно и точно, на брокерите в Америка да се справят със своите безкрайни задачи и проблеми, като се справя още и с банкирането, оформянето на документите… Той може дори да насочи и пренасочи транспорта по нов маршрут, да избере най-добрият път за трокдрайвъра, защото на своя екран в Перник той вижда не само пътната мрежа, но и самият трафик на километри в двете посоки. Може да избере от Перник някое по-сносно шосе от друго, заледено през зимата, и да предотврати мъки или даже катастрофа…
Марти не е напускал никога и своето призвание от Бога да обича ближните като себе си и да помага на малките и слабите…
Разказва ми за Българската благотворителна организация, в която работи още от завръщането си в България
Когато Марти караше камион в Чикаго и " учеше занаята"...– “Звезда на надеждата” е основана през 1999 година. Спонсорира се от дарители – частни лица, църкви и религиозни институции, фирми от малкия, среден и едър бизнес, телекомуникации, дарители с различни професии и положение в икономиката и културата, банки и фирми, базирани в България… Нашата “Звезда” има много добър авторитет, благодарение на успешната си дейност и репутация.
Ние работим по проекти, доказали се като необходимост от години. Подпомагаме домове за сираци, имаме добра информация за тях, а и нашите служители постоянно ги посещават и знаят добре нуждите им.
От нашите грижи се ползват и домове за възрастни с физически увреждания.
Развива се проектът “Защитено жилище”, със специални грижи се ползват и навършилите 18 години питомци на домовете за деца, които не могат повече да останат там.
Имаме и добър Медицински проект, който набира средства и с тях се реализират сложни операции, заплащат се различен тип изследвания, осигурява се операция като замяна на стави, поема се необходимото за рехабилитация…
Най-много усмивки греят в летните детски лагери, които организираме в Паничище и Сапарева Баня. Там се приемат деца, чиито родители нямат средства да им осигурят лятната почивка. В лагерите се води и учебна работа – лекции, беседи, спортни тренировки… Много важна част от дейността ни е работата с местните общини и кметове, в екипните ни срещи, на които се коментира извършеното и се прави новият план за дейността ни…
Марти праща своите горещи поздрави на всички свои колеги и приятели от Чикаго, на своите Вярващи братя и сестри от БЕЦ “Нов Живот” в Чикаго, на всички българи в нашия град Чикаго и в САЩ.
А на последния ми въпрос – Кой е най-хубавият път за шофьора от фантастичната шосейна мрежа на САЩ, той каза:
„Най-хубавият път е този към дома!“

Клементе Ас
в. „България СЕГА“, Чикаго