Камиони със спортни таланти

Малцина знаят, че надбягването с камиони е “американска пакост”, както ми обясняваше “Рижият Ричи” или “Мистър Ричард”, както аз го наричах и това му харесваше, та ме удостояваше с вдъхновените си истории за “Хубавата Америка”, каквато помнеше от младото си време, а не като тази сега… Когато е богат и стар!
Беседите си водехме в басейна, проснал се в неговия двор, където и двамата се спасявахме от 45-градусовия пек по целзий на аризонското лято.
– Когато бях беден и млад, говореше Ричард… /и си го спомням винаги сега, като зърна на някоя картинка  Доналд Тръмп – Боже, само Ти знаеш кой от кого я е откраднал тази забележителна прическа и нейният цвят/, бях трокдрайвър и карах най-бесния камион във Финикс – никой не можеше да ме бие ни по работа, ни по скорост! Ама някои си въобразяваха, че могат. И решихме един уикенд – цели 7 камиона, да обиколим по пет пъти ей ония там скали /добре видими и познати – от там всяка нощ ни гостуваха по два ескадрона скорпиони, някои от които се давеха по невнимание в басейна/. Убих ги! С цяла обиколка ги смазах! Имаше един участък сред пустинята, дето само аз преджапвах без проблеми през пясъците! Това беше първото рали с камиони. В Аризона. В Америка. В Света даже!
Как да не се радва човек! Излезе, че първият шампион в света на рали с камиони е направо мой човек! Защото, макар и с не особено дълга история,  днес надбягванията между царете на аутострадите имат вече своята аудитория и почитатели. 
Историята на камионните ралита започва с първите проверени и утвърдени факти от 70-те години на миналия век. Постепенно аматьорските изяви из различните по терени и дължина маршрути се превръщат в зрелищни прояви от международен характер. Най-популярните засега съревнования с тежки автомобили са… бразилските! Там, именно, е утвърдена /по стандарта на “Формула 1/ Шампионатът “Формула Камион”. Той стартира през 1996 г. с участието на 13 камиона. По трасето в Рио де Жанейро всичко е в унисон с Карнавала – с присъствието  на дамския пол, по паралелните танци и музика… по напрегнатата битка между шофьорите с тяхното умение, професионализъм и… възторг.
От 1985 г. състезанията са под патронажа на FIA  – Международната Федерации на Автоспорта. Установен е регламент и календар на съревнованията, участниците са разпределени по класове в зависимост от мощността на двигателя: клас А – камиони  с двигател с мощност до 300 к. с, клас В — с двигател от 301 до 360 к. с. и клас С, с мощ над 360 к. с.
По-късно регламентите претърпяват различни промени. Клас А камиони до 5 т и 12-литрлов обем на двигателите, клас В – 14-литрови двигатели и над 5,5 т тежки, а клас С —  от 6 т. нагоре с обем на  двигателя 18,5…
Престижните състезания вече са спечелили интереса на производителите. Ford участва в разни шампионати вече не само като снабдител с двигатели, но има вече и свой отбор сред участниците.
ОТ 1994 г. в Европейската купа FIA се правят сериозни изменения: състезанията се провеждат в  категориите Race Trucks и Super Race Trucks. Това е свързано с участието в Шампионата на представителни отбори на производителите, чиито възможности са многократно повече отколкото тези на индивидуалните участници. Техническата поддръжка, а значи и влиянието на фирмите – производители е вече всеобхватно.
Състезанията стават изключително зрелищни, участниците се увеличават.
Най-познатото в света състезание в обсега на нашата тема е Рали Дакар. Първият старт на ралито е през 1979 г. от Париж до Дакар. От 2009 г. поради заплахи от терористични нападения, ралито се прехвърля в Южна Америка. Това е ежегодно многодневно състезание, което се провежда на офроуд терени – пясъчни дюни, кал, камъни и други пресечени местности. Стартът е в последните дни на декември или началото на януари, а финалът – в средата на януари.
В ралито участват автомобили – предимно джипове и бъгита, мотоциклети, АТВ-та, както и камиони, които са в центъра на нашето внимание. Участниците са професионалисти, каращи за фирмени отбори и осигурени със съответната помощ и поддръжка от страна на фирмените механиците. Разбира се и много аматьори, наричани също и “частни пилоти”.
Рали Дакар изисква от пилотите, екипажа и техническата поддръжка изключителна подготовка и опит. Да караш по 10 и повече часа през пясъчни пустини, камъни, препятствия, при над 40 градуса, с пределна скорост и внимание… Керванът от мотори и хора е живописен, той се следи от медиите по цялата планета.
Тази година победители при автомобилите и мотоциклетите са Карлос Сайнц и Матиас Валкнер. Чилиецът Игнасио Касале се наложи при АТВ-четириколките.
При камионите Едуард Николаев от Русия с Kamaz за втора поредна година /общо трети път в кариерата си/ спечели шампионската титла. Конструкторите от Камаз имат вече 14 победи от последните 18 издания на Дакар! Друг руски пилот Владимир Чагин с Камаз е шампион през годините 2000, 2002, 2003, 2004, 2006, 2010, 2011… 7 пъти!

Клменте Ас
в. “България СЕГА”, Чикаго