САЩ увеличават и тази година производството на петрол

Очаква се и тази година да се увеличи производството на петрол в Съединените щати, което заплашва да обезмисли усилията на други производители да стимулира цените на суровия петрол, каза ОПЕК в понеделник.
Но нарастването на инфлацията и възможните търговски ограничения могат да изиграят ключова роля в работата на американските производители в дългосрочен план, се казва в доклад на Организацията на страните износителки на петрол.
САЩ не са член на ОПЕК, които представляват повече от 40% от световния петролен пазар.
Но процъфтяващата продукция на производителите на шистов американски петрол създава проблеми за съвместните усилия както на членовете на ОПЕК, така и на нечленуващите страни, които се опитват да намалят производството на черно злато.
Въпреки че тези усилия действително успяха да повишат цените през последните месеци, нарастването на цените на суровия петрол в същото време го направи по-привлекателно за производителите на шистов нефт, чиито режийни са по-ниски от тези на големите петролни компании, за да увеличат производството, предаде БГНЕС.
За пореден път ОПЕК предупреждава, че увеличаването на производството на шистов петрол от САЩ може да застраши баланса, който беше постигнат на пазара.
След свиването през 2016 г. “доставките на петрол, които не са от ОПЕК, са се подобрили през 2017 г. и 2018 г. … Това е за сметка на подобряването на условията на петролния пазар и на покачването на цените на петрола”, се казва в доклада.

Actualno.com