Калифорния задължи новите къщи да са със соларни панели

Калифорния стана първият американски щат, който задължава всички нови къщи и жилищни блокове да имат слънчеви панели. Решението влиза в сила от 1 януари 2020 г., съобщава БиБиСи.
Не е задължително цялата енергия на къщата да се осигурява по този начин. Строителите ще имат възможност да избират дали да поставят панелите върху покрива на всяка отделна къща или да изградят споделени станции, от които множество къщи да черпят енергия.
Собствениците на вече построени къщи няма да са задължени да инсталират слънчеви панели на домовете си. За тях обаче има друга стимулираща програма, която покрива част от разходите и вече се радва на добра популярност.
Новото изискване не въвежда бюрократични облекчения. Процедурата остава същата и поставянето на панели трябва да премине през кандидатстване и одобрение от местната комисия по строителни стандарти. Според критици на плана, това ще доведе до увеличаване на разходите с между 8000 и 12 000 долара за къща.
Енергийната комисия обаче контрира, че това ще се отрази с около 40 долара по-големи вноски за ипотека. Междувременно обаче, комисията казва, че домовете ще спестяват по средно около 80 долара на месец от сметките си за отопление, осветление и климатик.
Около 16% от електричеството на Калифорния през миналата година е дошло от Слънцето. Щатът планира до 2030 г. 50% от цялото електричество, което използва, да идва от екологични източници. Калифорния вече преизпълнява плана си значително и очаква да достигне целта си близо десетилетие по-рано.

Vesti.bg