Време е да се сложи край на търсенето и предлагането на секс услуги

Специалистите смятат че само 5% от мъжете плащат за секс, така че повече от належащо е останалите 95% да проявят активност и да кажат: „Достатъчно, това повече не е допустимо!“, защото само когато изчезне търсенето ще се ликвидира и предлагането на невинни млади хора за сексуални услуги.
Това е главната идея на новата кампания, чието име приблизително може да се преведе „По мъжки“ (Men to Men) и която беше стартирана през март 2018-та от организации като “Truckers Against Trafficking – TAT”, “Demand Abolition”, “The American Trucking Associations” и индивидуални тръкъри, представляващи различни обществени организации.
„Всичко се свежда до разговор „по мъжки“ между двама мъже“, казва шофьорът каращ за Уолмарт, Харолд Доктор, който има зад гърба си повече от 1,5 милиона мили пропътувани без нарушения с камион носещ емблемата на организацията Truckers Against Trafficking – TAT.
Той твърди, че като баща на дъщеря-тийнеджър не може да остане безучастен към такъв глобален проблем, какъвто е трафикът на роби за сексуални услуги и най-добрият начин според него е да се обяснява на младите хора какво точно се случва и колко сериозно е престъплението, което се извършва.
Джон МакКоун бивш полицай и настоящ професионален шофьор работещ за UPS с 1,9 милиона мили пропътувани без произшествие твърди, че се чустува наистина „ентусиазиран“ от идеята да сподели проблема с останалите, които мислят като него:
„Просто чувствам, че мога да променя живота на другите към по-добро“, скромно споделя той.
„Ние съзнаваме, че голяма част от потребителите на платен секс не си дават сметка за последиците от това което вършат. Някои от тях дори си мислят, че извършват услуга. Това, от което те се нуждаят, е някой да им обясни същността на проблема – казва д-р Алекс Тротоу, директор на отдела по изследванията в „Demand Abolition“.– Компаниите, които ценят стойността на женското присъствие, трябва да създават подходящи програми, такива които са насочени срещу трафика на хора са от особено значение за обществото.“
Кайла Ланиер, заместник директор в ТАТ посочва какво голямо значение имат професионалните шофьори в цялата кампания, като разказва историята на тръкара от CFI Кевин Кимел, който през януари 2015г. се е обадил на местните власти, когато е видял на един трък-стоп спряна каравана с черни завеси и уплашено женско лице, мярнало се за секунди зад тях.
Когато полицаите са успели да отделят младото  момиче от нейните двама похитители (мъж и жена) е станало ясно, че то е било отвлечено, бито, държано гладно, изнасилвано, измъчвано и продавано за сексуално ползване в продължение на 18 дни.
Барбара Амая, една от оцелелите жертви на сексуално похищение твърди, че мозъкът й е бил промит до такава степен, че тя е започнала да се счита за нищо повече от обикновена стока и е загубила изцяло достойнството си. Трафикантите не се спирали пред никакви средства, за да постигнат подобни резултати.
Елизабет Барна, изпълнителен директор на АТА казва, че наскоро е имала дискусии на кръгла маса с с членове на Конгреса и че:
„… те наблюдават и подготвят решителни мерки срещу такава престъпна дейност, като дори Президентът Тръмп и по-специално Иванка Тръмп са силно заинтересувани от подобен проект.“
„Това обаче е само началото“, решително посочва тя.

Чанита Паунова,
Чикаго

в. „България СЕГА“