АРИЗОНА МОЯ, ЛЮБОВ НЕЗАБРАВИМА…

Великден е на прага, пролет дойде и всичко живо е премрежило очи в очакване на щастието с име… Любов Незабравима! И аз ще Ви запозная с най-прекрасния модел на такава любов, която никога няма да остарее и да Ви напусне, не ще Ви изневери и не ще изгуби чара си…
Кръстили са я Аризона. Името й е взето от индианската дума arizonac, което означава малък ручеи, рекичка… Разцъфтелият кактус “Сагуаро” е нейното цвете, “Бог ни дари” – е девизът й, Кактусовото птиче (cactus wren) е символът й, най-яркото й украшение е Grand Canyon… Необикновената й красота е пленила много художници, поети… Режисьори са я представяли на екрана в най-прекрасни и впечатляващи роли.
Идеалният климат и усмивката на Аризона привлича огромен брой обожатели. Тук ги няма летните бури и зимните студове, пътищата са полирано-гладки, влагата не прояжда колите и не разрушава бетона. Дори през януари се ходи по фланелка, а сградите са като разлистено дърво, което хвърля сянка навсякъде под покривите си. Аризона е идеална илюстрация на понятието “Едноетажна Америка”. Няма стълби, асансьори. От спалните помещения, кухнята, офисите, хола, човек попада на приземна тераса, от която се открива красивата гледка към сините зъбери на ограждащите, като гердан, Финикс планински вериги. Пред терасата – басейн с кристално чиста вода, до него джакузи – много от къщите в Аризона си имат и магнетичното водно “огледало”, в което се оглежда околната фантастична природа – с кактуси и цветни скали.     
Животът в такава къща е нормалният стандарт за Финикс, столицата на Аризона. Градът действително се вписва като приказка сред величествената природа на щата. Има всичко, каквото може да пожелае човек – свежи планини, могъщи реки и каньони, езера, културни институции и забавления, характерни за всеки мегаполис с няколко милионно население… За няколко часа си до Лас Вегас, макар че, ако ти се поиска да опиташ щастието си, може да спечелиш и в околните казина. Крайбрежието на Тихия океан също е недалече със своите перли – Лос Анжелис, Холивуд, Санта Барбара, Санта Моника, Ел Пасо. Мексико е на една ръка разстояние.
 Финикс има и най-добрия климат през по-голямата част от годината. Тук хората боледуват наполовина по-рядко отколкото в северните щати, а ако са вече болни от артрити и десетки други болести – за броени месеци получават сериозно подобрение…
Историята, може би, ще определи кой е по-каубойски щат – Тексас или Аризона. Аз не мога. Пътуваш по правите като слънчеви лъчи пътища на Аризона, въртиш глава в ляво и дясно и гълташ с очи шарени скали, зелени кактуси и сиви конски табуни сред тях…
 Сутрин се събуждаш с трелите на сладкопойни пилета – певци, които примамват любимите си шареноопашатки в ранната аризонска пролет със 101 мелодии!
Вдигаш глава към едно от най-чистите небеса на Земята и лицето ти вече е опърлено от непонятно колко паунда или инча слънчева радиация… Вижда се толкова високо горе, почти до бездънния Космос, та понякога ти се струва, че там наистина се мержелее… небесният трон с ангелите, които прелитат наоколо по своите си дела…
В Аризона няма урагани,  няма наводнения, няма земетресения, няма студ, няма лавини, няма свлачища, няма грип, няма дупки по пътищата, няма задръствания, няма дори катастрофи и други подобни опасни зверове, каквито се срещат постоянно по аутострадите другаде…
А става ли и добър бизнес във Финикс?
Става… и о-хо-хо-оо, още как!
… Както в много градове на САЩ, така и във Финикс, човек може да се нахрани по американски, по мексикански, по италиански, по ирландски, по още много други кулинарни паралели и меридиани, а от известно време – и по български.
Разговарям с Ради Атанасов, който беше по онова време, в същата любима на мнозина, Аризона. Смесицата е впечатляваща, но изглежда много окуражаваща, защото отвсякъде е взето само доброто. Може би – най-доброто.
Ради и Теди, по точно Теодора, заедно със сина им Роби, идват от Торонто. Роби е бил шампион по акробатика на батут в състезанията на Югозападните щати. Тренират го лично дядо му и баба му – Румен и Антоанета Габровски, чиито треньорски авторитет се свързва с някои от най-добрите успехи на българската гимнастика и акробатика.
Канадският им живот ги е обогатил с много опит и знания. Ради е роден мениджър, доказал го е в италиански, гръцки и швейцарски ресторанти в Торонто, Теди е специалистка в такава просперираща област като козметиката, диетично хранене и здравословен начин на живот.
 Известно време във Финикс Ради е мениджър в добре познатия ресторант “Мираж”. Докато попада на италианския “Риналдис”, купува го, ремонтира и стъпва здраво на здравословна аризонска земя.
Питам го – как така бързо и ефективно е започнал да пълни с посетители заведението си, което се намира в живописния събърб на Финикс – Темпи? При това не само с италианци и българи, а със …

– С “Добре дошли, клиенти!” – намира вярната дума Ради. – Ресторант “Риналдис” е като салона в самолет. Няма значение кой къде седи – германец, японец, чех или южноафриканец. Всеки е на мястото си. По-точно мястото е за всеки.
   
– Добре де, ама италианецът навива с вилицата спагети, българинът търси шопска салата, а по тия земи мнозина не могат и без сандвичи…
   
– В добрия ресторант добрите клиенти не могат без добро обслужване и качествена храна – отвръща Ради. – Това е и главният принцип в моята работа. Другото е, както се казва, въпрос на техника. Теди е майстор на рецептите и вкусните гозби. Приготвеното и поднесено от нашия екип явно има успех сред хората, които сядат на масите ни. Често новодошлите “усещат новото” за тях. Дали е пармажони, пиле със сос маринара, лазаня, месни специалитети, огромен сандвич или сладки балкански десерти е въпрос на вкус и добра организация да го имаме и го включим в менюто.
 – Имам впечатлението, че си доста зает с бизнеса си…
– Бизнесът в Америка дава много, но и много взима. Освен това статистиката показва, че ефективността му спада до 30 процента, когато собственикът не е “пряко на терена”. Колкото и да са добри наетите мениджъри. Аз съм винаги в ресторанта…  когато съм извън него, значи опъвам по административни работи и снабдяване. Но това го върша обикновено “след работа”. Докато почивам…
   
– Бил си доста време и на друг терен. На футболния. Спомняш ли си понякога своя “спортен живот”?
   
– Никога не съм го забравял. А и “конската издръжливост”, която имам за да върша всичко до край и то перфектно, да се боря с всички сили и да не се боя от риска и поражението, ми останаха от спорта. Те са винаги с мен и са най-добрите ми приятели.
 Ради Атанасов е бил професионален футболист, завършил е и единствената в Югоизточна Европа, лицензирана от УЕФА, треньорска футболна школа, ръководена от професор Шишков – тази при Националната спортна академия “Васил Левски” – София. Възпитаник е на футбола в най-старото спортно дружество на столицата – “Славия”, играл е и в “Академик”…
Какво е чувството, когато разговаряш с човек, преливащ от идеи и градивна енергия? И то в Аризона?!
   
Оптимистично. Генерираш увереност. Искаш да го предадеш и на другите…
В края ми се ще да споделя и личното си мнение за това кой стига с честен труд до успеха.
Който е много съвестен в своята работа. Като Ради. Трудно се намират добри мениджъри. Но, ако някому трябва човек, който да може дълго и упорито да служи с преданост на делото, да е съобразителен и действен, да се харесва като партньор, събеседник, да е много добър в комуникациите и в бизнес-контактите, може да види как е събрал всичко това Ради в себе си.
   
– Във Финикс се запознах с много нови приятели – казва той, – те са активни и позитивни хора. Имат добри бизнеси, не са завистливи, а това е много важно качество. Помагат си… Помагаме си!
Но успехът е още по-голям и прекрасен, когато видиш с крайчеца на окото си и магнетичният поглед на… Аризона!
   
Климент ВЕЛИЧКОВ
в.”България СЕГА”, Чикаго