Човекът- Глас откри Българския Културен сезон в Бостън

 

Българският  културен есенен сезон в Бостън тази година бе открит на 7ми октомври с концерта на “Човекът- Глас”- Красимир Аврамов в легендарния Regent Theater.  Известен като един от най-старите и красиви градове в Америка , Бостън има богат  икономически, социален и културен живот и е център на едни от най-престижните университети в света (МИТ, Харвард), станали магнит и на плеяда  български студенти.

Концертът “ПОПЕРА” бе организиран от Българо-Американският Културен Център “МАДАРА” и Mega Mogula Inc. В повечето случаи културните организации извън България  са частни и продуцират културни събития по най-нетрадиционен начин! Организаторите често са личности,  които се ползват с авторитет и популярност сред българските среди и вярват, че тези събития са необходими за развитието на съвременната българска култура. Организацията по едно такова събитие има лимитирани средства и изисква желязна организация. В Бостън такъв организатор е Виолета Желязкова, безспорно най-дейната от всички българи в града. “Желязната Вили”- както я наричат тук за пореден път защити името си с многобройни функции-наемането на театъра, изпращането на рекламите, кастинга на изпълнителите, ПР, продаването на билетите, поканването на ВИП гостите. “Виолетка”-както я наричат малките членове на културния център  беше навсякъде, имаше бърз отговор на всеки  въпрос и координираше всичко с авторитет и усмивка.

За първи път изнасящ концерт на източния бряг, Краси се вълнуваше от срещата с новата публика, която беще много емоционална и интернационална – 50% българи и 50% коктеил от американци бразилци, колумбийци, индийци, канадци.

Рекламата го обяви като уникален-глас и много хора специално бяха дошли да видят какво е това ново българско чудо! Особено ентусуазирани  бяха малките фенове (5-9 годишни), които танцуваха неуморимо на новото парче “Мистерия”. Най-малкия зрител в залата беше11 месечния Виктор Пол, който не само че не плачеше от силната музика, а пляскаше с ръчички.  Специално за концерта бяха дошли и оперното сопрано Ана Велева и нейния менажера Ради Георгиев от Ню Йорк, пътувайки  4 часа за да подкрепят своя приятел и колега.

В добро настроение и чувство на хумор  Краси пя с особено вдъхновение, предизвикано от задушевната атмосфера. Възторжена реакция предизвика изпълнението на песента  “Не казвай любе лека нощ” от стария албум “Мълчаливи гласове”, в съпровод на българския ансамбъл “Лудо Младо”,които бяха облечени в наскоро купените традиционни български носии. Краси изненада зрителите и с кратко изпълнение на пантомимен етюд с балон, който показа друга страна на неговите многостранни артистични способности.

В концерта участваха още палитра от изпълнители: гимнастичките Сара Чоуяк и Рейчъл Госар (от националния отбор по художествена гимнастика на Канада); цигуларката Марица Христова и колегата и от Япония Том Хофман; ударни инструменталисти- бразилеца Марцио, Брад и Веселин Неделчев; индийската танцьорка Седжути Сенгупта и балерините Анета Андреева и Ася Джизова.

Концертът по късно се превърна в купон в един от местните балкански ресторанти, където Краси  се снима с всички желаещи и подписа много  автографи. След Бостън, Човекът-Глас заминава за Лас Вегас, където работи върху самостоятелно шоу!

Ирена АЛЕКСАНДРОВА,
кореспондентка на в.”България Сега”, Бостън